Una de les pancartes denunciant la mort del gos que hi ha al poble. (Foto: ACN)
Una de les pancartes que hi ha al poble denunciant la mort del gos (Foto: ACN)
Torà

Denuncien un tinent d'alcalde de Torà per matar a trets un gos abandonat i rematar-lo a cops

L'organització de defensa de drets dels animals ADDA ha presentat una denúncia davant la Fiscalia de Medi Ambient de Catalunya per la mort d'un gos abandonat a mans del primer tinent d'alcalde de Torà, Josep Maria Alsina, i n'ha demanat la dimissió. L'ecologista Ipcena, per la seva banda, ha presentat una denúncia al Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca contra el tinent d'alcalde, però també contra l'alcaldessa, a qui l'entitat acusa de permetre els fets. Precisament, l'alcaldessa del poble, Mercè Valls, va presenciar la mort i ha dit que la lamenta, però que no hi havia cap altra opció, ja que l'animal era un perill per als veïns. Segons ha explicat Valls, el gos abandonat havia provocat queixes entre els veïns.

RedaccióActualitzat
Ipcena no descarta portar la mort de l'animal a la fiscalia de Lleida en cas que la Generalitat no ho faci. La denúncia d'Ipcena se suma a les presentades els darrers dies per l'Associació en Defensa dels Drets dels Animals (ADDA), davant la fiscalia de Medi Ambient de Barcelona, i a la denuncia de dues protectores lleidatanes davant els mossos.

L'Associació en Defensa dels Drets dels Animals (ADDA) denuncia que els fets van passar el 29 de març, quan el primer tinent d'alcalde, acompanyat per l'alcaldessa del poble, Mercè Valls, va disparar presumptament tres trets d'escopeta a un gos abandonat i després el va rematar colpejant-lo amb un objecte contundent. ADDA acusa Alsina de vulnerar l'article 337 del Codi Penal, a més de la llei de protecció dels animals en el seu vessant civil.

L'ajuntament havia buscat algú que es fes càrrec de l'animal, però després de parlar amb els Mossos, els Bombers, veterinaris, protectores d'animals o agents rurals, només van aconseguir que el Servei de Protecció de la Natura (Seprona) de la Guàrdia Civil capturés el gos i el lligués a un pal. Després, els agents del Seprona van marxar del lloc dient que no se'n podien fer càrrec.

El gos va quedar lligat als afores del poble, prop d'una residència d'avis, un parc infantil i el camp de futbol. Va ser llavors quan Alsina, davant de l'alcaldessa i altres testimonis, va disparar-li tres trets amb una escopeta. L'animal va caure malferit per un barranc, on Alsina va rematar-lo a cops amb un pal o una pala.

La mort del gos ha creat polèmica al poble i diversos veïns han denunciat els fets, a través de pancartes al carrer o fòrums virtuals. La web Vila de Torà explica els fets i reprodueix els articles de la llei de protecció dels animals que presumptament hauria incomplert Alsina. L'ajuntament, per la seva banda, ha anunciat a Facebook que "en breu es donaran les explicacions pertinents... respecte al lamentable incident". Aquest missatge ha rebut més d'un centenar de missatges, la gran majoria de protesta pels fets.
Anar al contingut