Barcelona

Puig anuncia reformes legals, policials i socials per fer front a la "millor de les expressions de violència urbana"

El govern vol càstigs més durs contra la violència urbana. El president de la Generalitat, Artur Mas, i el seu conseller d'Interior, Felip Puig, demanen un codi penal que endureixi els càstigs als esvalotadors. Puig ha fet balanç de la jornada de vaga general en les qüestions que li pertanyen, és a dir, en la garantia de la seguretat i l'ordre. El conseller ha definit els aldarulls viscuts a Barcelona com "l'expressió més violenta de violència urbana en els últims anys al nostre país". Contra aquest fenomen ha anunciat que impulsarà noves mesures, tant legals com policials. També ha demanat que la societat no doni cobertura a aquests grups de violents i els arraconi.

RedaccióActualitzat
La Generalitat vol tallar d'arrel actes vandàlics com els que es van viure aquest dijous de vaga general a Barcelona i altres indrets del territori català. Per fer-ho, però, planteja i demana un canvi en les lleis per poder actuar amb més força contra els esvalotadors.

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha condemnat amb duresa els greus aldarulls i ha demanat un codi penal que endureixi els càstigs als esvalotadors. Mas ha assegurat que, en tot cas, la Generalitat aplicarà tot el que té actualment al seu abast per castigar els culpables.

Més contundent ha estat el conseller Felip Puig en la seva compareixença per fer balanç de la vaga del 29-M. Puig no ha deixat lloc a dubtes i ha titllat els aldarulls de fets criminals i delinqüents per part d'un grup de radicals "que cada vegada són més i més violents, i no sempre són els mateixos" i que actuen amb una estratègia planificada i tècniques de combat urbà.

Assegura que aquesta era una manifestació latent a la societat catalana, i de la qual s'havien notat alguns símptomes, però que aquest dijous va fer un salt qualitatiu, i va eclosionar, diu Puig, amb una "certa dimensió real i aproximada del que ens trobarem en els propers temps".

La violència amb què van actuar el grup d'incontrolats, i que en algun moment va fer girar cua als agents que tenien al davant per reagrupar-se i recol·locar-se, va obligar els Mossos d'Esquadra a utilitzar gasos lacrimògens per primera vegada en 16 anys.

Com fer-hi front

Davant d'aquest fenomen, Puig ha anunciat la creació d'un grup de treball multidisciplinar que proposi reformes legals, polítiques i judicials, tant en el marc legislatiu català com espanyol, per fer front al que ha anomenat "delinqüents amb instint criminal".

També ha parlat de la necessitat de revisar les estratègies policials davant de les formes d'actuar d'aquests grups, de dotar el cos de més recursos i d'una major preparació per fer front de forma preventiva i reactiva a la seva actuació.
Per frenar l'avanç d'aquesta violència ha fet també una crida al consens social. Adverteix que aquests joves aprofiten la complicitat de determinades persones que formen part de moviments socials -com els sindicats minoritaris, els universitaris o els okupes, entre d'altres- per emmascarar-s'hi i actuar.

Sáenz de Santamaría: "No reflecteixen la societat espanyola"

El govern espanyol ha subratllat que les imatges de violència que va haver-hi a Barcelona durant la jornada de vaga "no reflecteixen la societat espanyola" i no van ser generals en el dia d'aturada, ja que "es van exercir tots els drets en una situació pacífica i ordinària".

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la vicepresidenta de l'executiu, Soraya Saénz de Santamaría, ha condemnat els actes vandàlics i ha afirmat que la Constitució empara tant el dret a la vaga com a treballar, però "no hi tenen cabuda" els que pretenen impedir amb violència aquests drets.

SME-CCOO demana més duresa penal contra els violents

El Sindicat de Mossos d'Esquadra - Comissions Obreres ha denunciat en un comunicat que els grups violents "han crescut considerablement en nombre i organització" durant els darrers anys, fins al punt que durant la jornada de vaga "diversos agents dels Mossos van veure perillar la seva integritat" ja que els van "llançar boles de ferro".

Pel sindicat, aquests grups "estan més que consolidats a Barcelona" i aposta per perseguir-ne els delictes "penalment amb la duresa necessària", ja que, segons denuncien, actualment "les penes que els cauen són irrisòries". Finalment, SME-CC0O insta els "responsables polítics que, d'una vegada, facin el que hagin de fer amb lleis i jutges i fiscals perquè Barcelona deixi de ser la capital dels violents".

Desenes de detinguts i ferits

Al llarg del dia hi va haver 74 detinguts a Catalunya, una cinquantena d'aquests a Barcelona, i no es descarten noves detencions en les pròximes hores. Entre els detinguts hi havia quatre menors. A quinze persones se'ls han imputat diversos delictes i passaran a disposició judicial.

Pel que fa a ferits, se'n van registrar una vuitantena. D'aquests, uns 40 eren ciutadans i 21 d'ells van ser derivats a centres hospitalaris. Quaranta-cinc agents dels Mossos i un de la Guàrdia Urbana també van haver de ser atesos de ferides de diversa consideració.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut