Bamako

Els militars colpistes dissolen institucions, suspenen la Constitució i decreten un toc de queda a Mali

El cop d'estat a Mali ha culminat amb l'anunci dels militars rebels de la dissolució de les institucions, la suspensió de la Constitució i el decret d'un toc de queda vigent des d'ara. Un representant dels colpistes ha comparegut per la televisió nacional per justificar la seva actuació: "La força republicana de l'Estat ha decidit assumir la seva responsabilitat i posar fi al règim incompetent i desautoritzat del senyor Amadou Toumani Touré".

RedaccióActualitzat
L'autoproclamat Comitè Nacional per al Reestabliment de la Democràcia i la Restauració de l'Estat (CNRDRE), que agrupa els colpistes, ha disposat també el tancament de l'espai aeri i les fronteres terrestres del país, com a mínim fins dimarts vinent. De fet, l'aeroport internacional de Bamako, la capital del país, està tancat des de dimecres, dia de la sublevació dels militars, i des d'aleshores cap vol s'hi ha enlairat o aterrat.

Un mort i una quarantena de ferits

Segons ha informat una font militar a l'agència France Presse, un militar ha mort des de l'inici del cop d'estat a Mali. A més, quaranta persones, entre els quals hi ha diversos civils, han resultat ferits, segons ha informat la Creu Roja. L'organització ha dit que la majoria de ferits ho són a causa de "bales perdudes" i es troben en hospitals de Bamako i Kati.

Els militars s'han compromès a restituir el poder civil i traspassar-lo a un govern d'unitat nacional. L'administració del país ha quedat paralitzada, tot i que els rebels han demanat a tots els funcionaris que es reincorporin als seus llocs de treball a partir de dimarts, amb l'amenaça de suspendre de servei aquells que no ho facin.

El president, en lloc desconegut

Desenes de soldats han pres posicions a la zona dels ministeris de la capital, mentre que la junta militar ha ordenat a les tropes que patrullen pels carrers que s'abstinguin de disparar trets a l'aire i mantinguin una actitud calmada. En aquests moments, hi ha tres ministres detinguts, però no se sap de moment on es troba el president del país.

Els autors del cop d'estat han denunciat la incapacitat del govern per solucionar la crisi al nord del país, on des del gener hi ha una rebel·lió de tuaregs i grups islamistes. De fet, la insurrecció miltar contra el president la van justificar per la falta d'equipament per fer front a aquests grups.

França, l'antiga metròpoli, ha condemnat el cop i ha reclamat la restitució de l'ordre constitucional i la celebració de les eleccions que estaven previstes per al mes que ve. També ha condemnat el cop la UE.

L'alçament va començar quan militars de la caserna de Kati, a uns 15 quilòmetres de la capital Bamako, van ocupar la seu de la televisió de Mali i les principals artèries de la ciutat després de negar-se a ser mobilitzats per combatre els independentistes tuaregs, que es van alçar en armes al mes de gener al nord del país.

Aquesta no és la primera vegada que els soldats de la caserna de Kati es rebel·len, ja que l'1 de febrer van protagonitzar diversos incidents quan van atacar ciutadans d'origen tuareg, en reacció als enfrontaments al nord del país. En aquells atacs, es van saquejar domicilis i comerços, suposadament de tuaregs, i nombroses persones van resultar ferides.

Mentrestant, l'ambaixada espanyola a Mali ha recomanat als ciutadans espanyols residents en aquest país, al voltant de 160, que s'estiguin a casa.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut