Barcelona

La llei de consultes supera el primer tràmit parlamentari després que el PSC n'ha retirat l'esmena de rebuig

El projecte de llei de consultes populars no referendàries ha superat el primer tràmit parlamentari sense obstacles, després que el PSC ha retirat la seva esmena de rebuig. A diferència de la llei de referèndums, les consultes populars que es plantegen no necessiten autorització de l'Estat i es basen en el padró i no en el cens electoral.

RedaccióActualitzat
El projecte de llei de consultes populars, que el govern va aprovar a finals d'any, ha superat avui el primer tràmit al Parlament, després que el PSC ha retirat la seva esmena de rebuig. Un gest que els socialistes l'han explicat per afavorir el consens en el tràmit que ara s'enceta en comissió. Aquí és quan els grups poden fer les seves aportacions. Tot i retirar l'esmena, els socialistes han estat molt crítics. Creuen que aquesta norma podria ser inconstitucional i la veuen com un vestit fet a mida per fer una consulta sobre el pacte fiscal.

La diputada de Convergència i Unió Dolors Batalla ha defensat la llei de consultes perquè reforça el dret a decidir i serveix per donar veu al poble sobre qüestions que poden ser incòmodes per a alguns partits, com ara el pacte fiscal.

Per esquivar possibles entrebancs legals, com es va trobar la llei del tripartit, les consultes que planteja el govern no tindran caràcter de referèndum, i es convocaran sobre la base del padró municipal i no del cens electoral. Les podran convocar el govern, els ajuntaments o els ciutadans; però no el Parlament, un fet que ha aixecat les crítiques dels altres grups. Solidaritat ha defensat la seva pròpia llei de consultes populars, un text rebutjat amb els vots de Convergència i Unió, el PP i Ciutadans.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut