Barcelona

El TSJC no qüestiona la immersió lingüística però obliga a escolaritzar en castellà les tres famílies demandants

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) no qüestiona el model d'immersió lingüística a Catalunya, però insta la Generalitat a escolaritzar en castellà com a llengua vehicular els fills de les tres famílies que van recórrer al Suprem i a qui aquest tribunal els va donar la raó. La interlocutòria s'ha aprovat per àmplia majoria amb el vot de 21 dels 24 magistrats després de dos dies de deliberació.

RedaccióActualitzat
El ple de la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya no qüestiona el model d'immersió lingüística però insta la Generalitat a complir la sentència del Tribunal Suprem i garantir que els fills de les tres famílies demandants rebin classes en castellà com a llengua vehicular.

La interlocutòria s'ha aprovat per àmplia majoria amb el vot a favor dels 21 dels 24 magistrats i amb un vot particular. La interlocutòria és ambigua sobre si s'ha d'aplicar una escolarització en castellà com a llengua vehicular per a altres famílies que ho puguin demanar.

El text obre la porta, però, en tot cas, assegura que les famílies que es trobin en aquest cas han d'adreçar-se al Tribunal Suprem i recórrer perquè els seus fills rebin l'escolarització en castellà. El TSJC diu que no pot fer un pronunciament general sobre la immersió lingüística i que, en tot cas això correspon al Suprem. El text diu, literalment, que "excedeix" el TSJC demanar-li "un pronunciament general sobre el castellà com a llengua vehicular en el sistema educatiu de Catalunya" a partir d'una "lectura descontextualitzada i literal d'una frase" de la sentència del Suprem.

Els magistrats han necessitat dos dies de deliberació per arribar a un acord i comunicar una decisió que s'ha conegut aquest dijous poc abans de les dues del migdia.

Primeres reaccions

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha reaccionat amb prudència però s'ha mostrat satisfet: "Som on érem i no ens mourem d'aquí", ha afirmat.

De la seva banda, les tres famílies demandants ja han anunciat que recorreran. En declaracions a Catalunya Ràdio, el president de Convivència Cívica Catalana, Fernando Caja, ha explicat que recorreran al Suprem perquè considera que en la seva interlocutòria el TSJC s'ha excedit "esmenant" algunes qüestions que ja havia deixat clares al Suprem com ara, diu, que es podria generalitzar l'escolarització en castellà a Catalunya sense haver de recórrer novament al Tribunal Suprem.

Mentrestant, Escola Catalana, que ha fet una primera valoració de satisfacció per la sentència, també ha demanat blindar per llei el català a l'escola pública.

La decisió dels magistrats ha provocat molta expectativa i també molts comentaris a les xarxes socials. Capa les dues del migdia l'etiqueta "TSJC" s'havia convertit en "trending topic mundial", és a dir, un dels temes que generava més comentaris a Twitter.

Dos dies de deliberació

Els magistrats van començar a deliberar sobre el castellà a l'escola pública aquest dimecres però després d'unes hores van suspendre la sessió per falta de quòrum.

Va ser la mateixa sala, la contenciosa administrativa, la que al setembre, va resoldre que la Generalitat tenia un termini de dos mesos perquè el castellà fos llengua vehicular a l'escola pública. El govern català, però, hi va interposar un recurs i l'aplicació d'aquesta sentència es va suspendre.

La Conselleria d'Ensenyament sempre s'ha mostrat molt contrària a la decisió sobre fer el castellà vehicular i, arran de la deliberació dels magistrats, la consellera Irene Rigau ha tornat a fer gala d'aquesta posició convocant aquest dimecres els partits polítics catalans, excepte PPC i Ciutadans, i a les entitats Òmnium Cultural i Som Escola, en una imatge d'unitat a favor de la immersió lingüística en català a l'espera de l'acte del Tribunal Superior de Justícia.

Tot comença amb la demanda de tres famílies

L'origen d'aquest cas prové de la denúncia de tres famílies perquè el castellà tingués un pes més gran en l'escolarització dels seus fills. El Tribunal Suprem els va donar la raó emparant-se en la sentència sobre l'Estatut que va dictar el Tribunal Constitucional i que obria la porta a aquesta possibilitat, però quan la justícia va donar dos mesos al govern català per complir la sentència, la Generalitat ho va recórrer.

Mostres de suport a la immersió


Coincidint amb la deliberació d'aquest cas, més de 50.000 persones han enviat una carta als jutges del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya demanant-los que emetin una sentència favorable al recurs. La iniciativa està impulsada per l'associació Escola en català que aquest dimecres, primer dia de les deliberacions, va convocar una concentració davant el tribunal per demostrar als magistrats el suport social que té la immersió lingüística.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut