Barcelona

Etarres penedits demamen perdó a familiars de víctimes del terrorisme en trobades discretes i molt emotives

A Euskadi les ferides es tanquen lentament. És difícil, però l'escenari de no-violència hi ajuda i es fan passos endavant. Un exemple és la història que ha explicat aquest diumenge el programa "30 minuts": etarres penedits que demanen perdó a familiars de les víctimes del terrorisme. Això s'està fent en trobades discretes i d'una càrrega emocional molt forta. El programa explora, de la mà dels mateixos protagonistes, per què uns necessiten demanar perdó i els altres entendre. I, potser, perdonar.

30 minuts TVCActualitzat
Iñaki García Arrizabalaga és fill de Juan Manuel García Cordero, assassinat per ETA el 1980. En el marc d'aquestes trobades, explica la seva impressionant reunió amb un etarra amb delictes de sang. Dubtava si anar-hi o no, si estava faltant a la memòria del seu pare i a la de les víctimes del terrorisme. Al final, diu, va fer més cas al seu cor que al seu cap i hi va anar.

L'altre protagonista del reportatge "El perdó" és Iñaki Rekarte, un dels autors de l'atemptat amb cotxe bomba a Santander el 1992, en què van morir tres vianants. Després de 20 anys de reclusió, ara es beneficia del tercer grau i només ha de pernoctar a la presó de Martutene. Explica la reunió que va tenir amb la viuda d'un home assassinat per la banda terrorista, el seu passat com a etarra i el seu procés de ruptura.

La iniciativa de trobar-se amb víctimes del terrorisme va sorgir dels mateixos reclusos d'ETA tancats al centre penitenciari de Nanclares de Oca. Molts són allà i tenen algun benefici penitenciari precisament per haver trencat amb ETA i haver-se penedit dels atemptats.

Alguns han volgut anar més enllà: demanar perdó als familiars de les seves víctimes o a altres familiars d'aquells que van ser assassinats o malferits per ETA. Amb una condició certificada per les dues parts: aquestes trobades no impliquen cap reducció de pena addicional ni benefici penitenciari extra.

L'Oficina de Víctimes del Terrorisme, de la mà especialment de Txema Urkijo, històricament involucrat en iniciatives de pau a Euskadi, va agafar el testimoni de la proposta nascuda a Nanclares per poder-la fer realitat.

Fins ara s'han fet onze reunions, quatre de les quals amb exterroristes que rendeixen comptes dels seus atemptats directament davant dels familiars de les víctimes que ells van causar.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut