El ministre d'Economia, Luis de Guindos, en una imatge d'arxiu
El ministre d'Economia, Luis de Guindos, en una imatge d'arxiu
Madrid

De Guindos admet que la desviació del dèficit públic complica els objectius pressupostaris d'aquest any

De viatge a Nova York, el ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha subratllat que la desviació del dèficit públic anunciada per l'executiu de Mariano Rajoy dificulta el compliment dels objectius pressupostaris d'aquest any. Tot i això, ha reiterat el "compromís clar" de l'executiu amb l'ajustament pressupostari i la consolidació fiscal.

RedaccióActualitzat
Segons Luis De Guindos, l'elevat dèficit, que ha qualificat de "significatiu", demostra que l'any passat no es van fer els deures. Ara bé, ha avançat que ja tenen gairebé acabat el quadre macroeconòmic de l'Estat, a partir del qual s'elaboraran els comptes.

I és que el dèficit públic de l'estat espanyol es va disparar l'any passat fins al 8,51%. Aquesta xifra final, que ha fet pública el Ministeri d'Hisenda, se situa 2 punts i mig per sobre dels objectius que Zapatero va pactar amb Brussel·les, segons va anunciar el ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro. Això vol dir que els esforços per complir amb el 4,4% d'aquest any hauran de ser més grans, via retallades o impostos.

Dues terceres parts del desviament s'atribueix a les comunitats autònomes. Catalunya ocupa la sisena posició amb un dèficit que, en no comptar els 759 milions que ens deuen, s'eleva al 3,72% del PIB, un 0,78% per sobre de la mitjana autonòmica.

A la sortida d'un dinar amb inversors nord-americans a Nova York, De Guindos ha reconegut que el creixement econòmic serà "molt inferior" al 2,3% anunciat per l'anterior govern i al 0,7% que augurava la Comissió Europea a l'octubre. En concret, entre un punt o un punt i mig inferior.

D'altra banda, el ministre De Guindos ha manifestat que els inversors nord-americans estan "molt preocupats per la situació a la zona euro, el pla de rescat a Grècia, la possible ampliació del fons de rescat i el proper acord fiscal". Tot i això, diu que li han transmès "un canvi de percepció" sobre Espanya, a qui valoren "l'esforç important en els últimes mesos" per avançar "en la direcció correcta".
Anar al contingut