Palma

Urdangarin carrega les culpes al seu soci i reconeix que va deixar els negocis després que el rei l'hi va demanar

Iñaki Urdangarin ha declarat aquest dissabte durant més de vuit hores davant del jutge José Castro com a imputat en el "cas Palma Arena" per un presumpte cas de corrupció en relació amb l'Institut Nóos. El duc de Palma ha reconegut que va deixar els negocis el 2006, després que el rei l'hi va demanar. També ha responsabilitzat el seu soci Diego Torres de l'administració de l'Institut Nóos i ha exculpat la infanta Cristina de l'entramat.

RedaccióActualitzat
Iñaki Urdangarin és el primer membre de la casa reial a la història espanyola que declara davant un jutge, i la compareixença ha aixecat una gran expectació mediàtica. El duc de Palma ha respost, en la primera sessió de la compareixença, les preguntes del magistrat José Castro per les presumptes activitats irregulars de l'Institut Nóos i el destí de prop de sis milions d'euros de diner públic.

La jornada ha deixat també una sorpresa, amb un nou informe que apunta a una segona presumpta estructura d'empreses a l'estranger.

El duc es desvincula de la gestió de Nóos

La compareixença se celebra a porta tancada, però han transcendit alguns detalls de la declaració, com per exemple que el monarca va demanar al seu gendre que abandonés les activitats relacionades amb el sector públic. Assegura que això va ser el 2006, just el mateix any en què va abandonar la presidència de l'Institut Nóos. Alguns de la trentena d'advocats que poden preguntar, però, asseguren que Urdangarin va continuar rebent beneficis de l'organització en anys posteriors.

El duc de Palma ha delimitat la seva responsabilitat en les societats investigades i s'ha desvinculat de la propietat i la gestió de la majoria. També ha explicat que la seva dona, la infanta Cristina, no era responsable de la gestió de cap de les societats i que el seu paper a l'Institut Nóos era purament testimonial.

Pel que fa a les factures que li han mostrat durant la compareixença, diu no saber-ne res ja que era el seu exsoci a l'Institut Nóos, Diego Torres, qui s'encarregava d'adoptar resolucions en matèria de contractació. El seu paper com a president, ha dit, es limitava als seus coneixements en patrocinis i esports.

Durant el minuciós interrogatori, el marit de la infanta ha reconegut que el 2003 es va reunir al Palau de Marivent amb l'expresident del govern balear, Jaume Matas, i l'exdirector general d'Esports, José Luis "Pepote" Ballester, per negociar la possibilitat que l'executiu autonòmic patrocinés l'equip ciclista Banesto, que després d'aquesta operació adoptaria el nom Illes Balears-Banesto.

En la seva declaració també ha esquitxat l'expresident valencià Francisco Camps i l'alcaldessa de València Rita Barberá, a qui assegura que en tres dies van adjudicar un concurs públic.

El jutge instructor també li ha preguntat per una empresa en què els seus fills figuren com a copropietaris. La resposta d'Urdangarin ha estat que li feia il·lusió tenir una empresa familiar.

Poc després de les dues del migdia, després de cinc hores de declaració, s'ha fet una pausa per dinar i a dos quarts de quatre s'ha reprès la compareixença. A les vuit del vespre, i davant l'evidència que la declaració s'allargaria fins ben entrada la matinada, el magistrat ha decidit suspendre-la fins aquest diumenge al matí.

Sense cotxe, per voluntat pròpia

Urdangarin ha arribat als jutjats poc abans de les nou del matí. Ho ha fet amb el mateix cotxe blau que ha fet servir des que va aterrar a l'illa. El duc de Palma ha recorregut els 30 metres que separen l'accés als jutjats de la porta de l'edifici caminant, i ha proporcionat la fotografia esperada, amb el posat seriós i acompanyat del seu advocat. El gendre del rei fins i tot s'ha aturat a atendre alguns dels 60 mitjans que s'han acreditat per seguir el cas. En una breu intervenció ha afirmat: "Vinc a aclarir la veritat dels fets i a defensar el meu honor".

El duc de Palma ha decidit no fer ús de la possibilitat que tenia d'amagar l'entrada als jutjats. La policia havia recomanat, per motius de seguretat, que l'arribada es fes amb cotxe i no a peu, com han fet la resta d'imputats.

El jutge degà de Palma, Francisco Martínez Espinosa, havia autoritzat la petició de la policia contra l'opinió del jutge, que volia que Urdangarin fes els recorregut a peu. La polèmica s'ha esvaït quan el duc ha decidit baixar del vehicle i anar a peu fins a l'entrada dels jutjats.

Manifestacions antimonàrquiques

L'arribada del duc de Palma ha estat marcada també per les protestes als carrers pròxims als jutjats. Diverses concentracions antimonàrquiques han reunit un centenar de persones.  La protesta s'ha desenvolupat sense incidents, amb una voluntat crítica i festiva. Tot i això, el cotxe d'Urdangarin ha rebut diversos impactes d'ous que no han arribat al gendre del rei.

La policia ha establert un cordó de seguretat important i ha escorcollat els manifestants que es dirigien a la protesta i en alguns casos els han confiscat material.

Les sospites

Urdangarin ha anat a Palma per defensar-se dels delictes que se li imputen: malversació de fons públics, frau a l'administració, falsedat documental i frau per evasió d'impostos, delictes que presumptament va cometre en els seus negocis amb les administracions quan presidia l'Institut Nóos.

Iñaki Urgandagin declara com a imputat, és a dir, respondrà a un interrogatori en què podrà donar explicacions sobre els diners públics que va rebre la institució Nóos, que ell presidia, i per què aquests diners van acabar als seus comptes de paradisos fiscals, segons la investigació.

La compareixença d'Urdangarin culmina el procés de declaracions en la instrucció de la peça sobre el desviament de fons de l'Institut Nóos, que forma part del "cas Palma Arena". Fins ara han declarat membres de la institució i exresponsables del govern de Jaume Matas. La majoria de compareixences han assenyalat Urdangarin com a cap de la trama. L'exsoci del duc de Palma al capdavant de Nóos es va acollir al dret de no declarar.
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut