Barcelona

Mor d'una aturada cardíaca l'home a qui li havien implantat el primer cor artificial a Catalunya

L'home, de 57 anys i a qui el mes de novembre li van implantar el primer cor artificial de llarga durada de Catalunya, ha mort aquest dimarts al matí a casa seva després d'una aturada cardiorespiratòria, segons han confirmat a Catalunya Informació fonts de l'Ajuntament de Castellar del Vallès. Eufemio García va comparèixer aquest dilluns davant els mitjans de comunicació amb l'equip mèdic de Bellvitge que li havia fet la complexa intervenció. El pacient tenia una insuficiència cardíaca avançada i no era apte per a un trasplantament.

RedaccióActualitzat
Els metges de l'Hospital Universitari de Bellvitge van implantar-li a Eufemio García un cor artificial de llarga durada, una operació que es feia per primer cop a Catalunya. L'home no podia rebre un cor trasplantat a curt termini, a causa d'altres problemes de salut, i per això van decidir implantar-li un cor artificial que funcionava amb unes bateries.

L'equip mèdic que el va tractar també ha confirmat la mort del pacient. Ara els facultatius esperen que se li faci l'autòpsia per determinar en quina mesura la fallada del cor ha estat determinant en la mort, ja que, recorden, l'home també tenia altres malalties.

El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha lamentat la mort de l'home aquest dimarts al migdia i ha afegit que l'equip mèdic tenia altes les expectatives en aquest sistema, que pot ser una solució per a aquells pacients que no són aptes per rebre un trasplantament. Boi Ruiz ha afegit que es continuarà fent recerca en aquesta línia.

El dispositiu és una turbina que complementa la funció de bomba que fa el ventricle esquerre del cor. Aquest cor artificial estava connectat amb un dispositiu exterior on hi ha les bateries. Arreu del món hi ha més de 5.000 persones amb aquest tipus de dispositiu implantat, però a Espanya és un fenomen nou, amb només dos casos anteriors al de Bellvitge: el primer a Madrid i el segon a Còrdova.

Eufemio García era policia local a Castellar del Vallès, feina que va abandonar fa 14 anys per problemes al cor.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut