Madrid

El Suprem arxiva la causa contra Garzón pels cursos a Nova York per prescripció

El Tribunal Suprem ha arxivat la causa oberta contra el jutge Baltasar Garzón pels cursos pagats a Nova York. El magistrat que porta el cas, Manuel Marchena, l'ha arxivat en considerar que el suposat delicte de suborn impropi havia prescrit. Aquest era el tercer judici que afrontava Garzón, arran del patrocini de cinc empreses espanyoles als cursos que va fer a la Universitat de Nova York el 2005 i 2006.

RedaccióActualitzat
L'arxivament de la causa a Garzón pels cursos a Nova York l'han confirmat fonts de l'alt tribunal, que han assenyalat que la resolució es notificaria a partir de les 12.30 a les parts personades en la causa: la fiscalia, la defensa de Garzón i els advocats José Luis Mazón i Antonio Panea, autors de la querella que va donar origen al procediment.

El magistrat Manuel Marchena ha conclòs que la causa havia prescrit i ha ordenat que s'arxivés.

L'advocat de Garzón, Enrique Molina, igual que la fiscalia, ja havien al·legat que el suposat delicte "estaria prescrit", ja que el centre educatiu va rebre l'últim patrocini el maig del 2006 i la querella no es va admetre fins al 28 de gener del 2010, passats ja els tres anys que la llei fixa com a termini de prescripció.

Baltasar Garzón, inhabilitat 11 anys per les escoltes del "cas Gürtel", estava acusat per un suposat delicte de suborn per una sèrie de cursos que el jutge va prendre a la Universitat de Nova York durant el 2005 i el 2006.

Aquest tipus de delicte és el mateix pel qual s'imputava l'expresident valencià Francisco Camps pel cas dels vestits de la trama Gürtel i del qual va sortir indemne.

El delicte de suborn impropi comporta que l'implicat no en treu un rendiment econòmic, però sí un benefici personal. El jutge va negar que hagués sol·licitat cap patrocini al Banc Santander i a altres empreses com la petrolera Cepsa, Endesa, BBVA i Telefónica perquè patrocinessin els cursos en els quals va participar mentre gaudia d'una llicència d'estudis que li va concedir el Consell General del Poder Judicial.

L'acusació apuntava que Garzón hauria demanat el patrocini de més d'un milió de dòlars a les empreses.

Finalment, però, el cas ha estat arxivat i ara el jutge de l'Audiència Nacional només té un últim judici pendent de sentència, el dels crims del franquisme.

Anar al contingut