Madrid

Gallardón planteja la cadena perpètua revisable

El govern de Mariano Rajoy estudia introduir la cadena perpètua revisable a l'estat espanyol. Ho ha anunciat el ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, que ha explicat que també es reformarà la llei de l'avortament i la llei del menor. Gallardón ha explicat que es vol que els menors que delinqueixin amb adults siguin investigats i jutjats conjuntament en casos de delicte greu, encara que als menors se'ls seguirà aplicant la legislació prevista per a ells. Pel que fa a la reforma de la llei d'interrupció voluntària de l'embaràs, caldrà tenir el consentiment patern en els casos en què l'embarassada sigui una menor d'entre 16 i 17 anys.

RedaccióActualitzat
Alberto Ruiz-Gallardón ha anunciat que impulsarà la introducció a l'estat espanyol de la cadena perpètua revisable i el copagament en la justícia en segona instància. Han estat els dos anuncis més importants que ha fet el ministre en la primera compareixença a la comissió de Justícia del Congrés.

El ministre de Justícia ha anunciat que el govern estudiarà la instauració de la pena de presó permanent revisable, en la línia de la que existeix en altres països europeus, que seria una pena excepcional per supòsits molt restringits i que hagués causat una gran alarma social.

Menors i adults jutjats conjuntament

Gallardón també ha dit que vol modificar la llei del menor perquè els menors que delinqueixin amb adults siguin jutjats conjuntament. Els menors que cometin delictes greus amb adults seran investigats i jutjats amb aquests, encara que se'ls seguiran aplicant les penes previstes per a ells per no incórrer en una minva dels drets del menor.

La reforma afectaria casos com el de Marta del Castillo, en què el menor conegut com El Cuco va ser jutjat individualment i condemnat per encobriment. També s'aplicaria en judicis com el del menor implicat en els atemptats de l'11-M, conegut com El Gitanillo, que va ser condemnat a 6 anys d'internament i 5 més de llibertat vigilada.

Reforma de la llei de l'avortament


El govern del PP impulsarà una reforma de la llei de l'avortament per exigir el consentiment patern. El ministre ha explicat que modificarà la llei orgànica de salut sexual i reproductiva i de la interrupció voluntària de l'embaràs perquè calgui el vistiplau dels progenitors en els casos de les menors d'edat que vulguin avortar. També ha dit que es defensarà el dret a la vida en els termes definits pel Tribunal Constitucional.

Respecte a la modificació de les condicions per avortar en les menors, Gallardón ha recordat que la llei actual va ser aprovada "sense consens i amb l'opinió desfavorable dels òrgans consultius".

Cal recordar que la legislació actual, vigent des del juliol del 2010, no exigeix el consentiment patern, però sí que els progenitors siguin informats que les seves filles d'entre 16 i 17 anys volen interrompre el seu embaràs. Això, sempre que les menors no al·leguin perill de violència familiar, amenaces, coaccions, maltractaments o una situació de desarrelament o desemparament.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut