Madrid

Els testimonis asseguren que Garzón estava obsessionat amb el dret de defensa

Els policies que han declarat com a testimonis en la segona jornada del judici contra el jutge Baltasar Grazón per les escoltes als advocats del "cas Gürtel" asseguren que el magistrat estava obsessionat amb la protecció d'aquest dret, que havia de prevaldre sobre qualsevol diligència policial. En canvi, un dels advocats que es van querellar contra Garzón ha qüestionat les escoltes perquè creu que van posar al descobert la seva estratègia de defensa. Garzón està acusat de prevaricació per haver intervingut les converses a la presó entre els caps de la trama Gürtel i els seus advocats. Les acusacions particulars demanen 17 anys d'inhabilitació per al jutge, mentre que la fiscalia en reclama l'absolució.

RedaccióActualitzat
En l'obertura de la vista el jutge va defensar les escoltes com l'única via que tenia per "impedir que l'acció delictiva continués", una tesi que han avalat els testimonis. Han declarat diversos agents de la Unitat Central de Delinqüència Econòmica i Fiscal, que han argumentat que les escoltes eren necessàries davant d'un cas de "blanqueig pur i dur" per part d'una xarxa que continuava funcionant des de la presó.

El funcionari del jutjat de Garzón que va tramitar el "cas Gürtel" ha afirmat que el jutge "sempre estva molt obsessionat a treure tot allò que afectés el dret de defensa".

El judici acabarà aquest dijous amb els informes finals de les acusacions i la defensa. A més, Garzón intervindrà en el torn d'última paraula.

Tres causes pendents

Baltasar Garzón, actualment en suspensió cautelar de les seves funcions a l'Audiència Nacional, es juga la carrera si resulta condemnat. El judici per les escoltes és un dels tres que el magistrat té pendents.

Un altre té a veure amb les seves investigacions sobre els crims del franquisme, que van comportar una denúncia del sindicat ultradretà Manos Limpias, que considera que el jutge no és competent per fer-ho, i el denuncia per prevaricació. La tercera causa pendent del magistrat està relacionada amb uns cursos que va fer a l'estranger; se l'acusa d'haver rebut diners del Santander per aquestes classes.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut