Protestes a París davant l'agència de qualificació Standard & Poors (Foto: EFE)
Protestes a París davant l'agència de qualificació Standard & Poors (Foto: EFE)
París

S&P rebaixa la qualificació del deute d'Espanya dos esglaons i França perd la triple A

Nou toc d'atenció d'una agència de qualificació a la solvència de l'euro. El "míssil" prové d'Standard & Poor's, que aquest divendres a la nit, i després de tota una tarda de rumors, ha rebaixat la nota del deute sobirà de nou economies europees, inclosa l'espanyola, que ha rebaixat dos punts. El mateix ha fet amb Portugal, Xipre i Itàlia. L'agència ha rebaixat un grau els deutes d'Àustria, Malta, Eslovàquia, Eslovènia i França, que ha perdut la màxima qualificació, la triple, a què s'aferrava des de feia mesos. Brussel·les ha qualificat la mesura d'aberrant, en un moment en què els socis europeus estan fent esforços, ha dit la comissió, per estabilitzar l'economia.

RedaccióActualitzat
Ni la trobada d'Angela Merkel i Nicolas Sarkozy, aquesta setmana, ni cap de les anteriors reunions dels líders de la zona euro han acabat de convèncer l'agència de qualificació S&P de l'estabilitat de la zona euro. L'agència ha decidit obrir l'any amb una rebaixa més o menys generalitzada de la nota del deute sobirà als països europeus. L'agència diu que ni les mesures adoptades al desembre ni les promeses dels líders europeus són suficients per corregir els problemes financers de la zona euro.

De cop, S&P ha rebaixat dos graus la nota de quatre països: Espanya, Itàlia, Portugal i Xipre. En el cas d'Espanya, s'ha passat de doble AA- a A. A més, l'agència ha decidit rebaixar un grau la nota de cinc economies europees més. Entre aquestes, França, que perd la nota màxima, la triple AAA. També la perd Àustria, i això deixa només quatre països de la zona euro amb la nota màxima: Finlàndia, Luxemburg, Holanda i Alemanya.

Espanya acusa al passat

Per a l'economia espanyola, Standard & Poor's no només ha rebaixat la nota, sinó també les perspectives de futur. Creuen els analistes que, si no hi ha avenços en la reforma laboral i no s'aconsegueix reduir el deute i tornar a fer circular el crèdit, l'estat espanyol té possibilitats de tornar a perdre punts.

La primera reacció del govern de Mariano Rajoy ha estat traslladar la responsabilitat a l'anterior govern i ha dit que l'actual nota és, simplement, una herència del passat.

Tot i la rumorologia que hi havia al llarg de la tarda sobre aquest anunci, una de les poques borses que va acabar amb guanys va ser l'espanyola. El selectiu Ibex-35 va tancar la sessió amb una lleugera pujada del 0,28%. Això li permetrà començar la setmana que ve en els 8.450 punts.

Als Estats Units, la borsa de Nova York va perdre un 0,39% i el Dow Jones va tancar en els 12.422 punts.

Reacció de la Comissió Europea

El ministre de Finances alemany ha reconegut que la decisió era esperada; de fet, des del desembre cuejava la possibilitat d'una rebaixa. Però, com també ha fet la Comissió Europea, ha demanat temps per tirar endavant les noves mesures de cohesió fiscal.

El comissari europeu d'Afers Econòmics i Monetaris, Olli Rehn, ha lamentat en un comunicat la decisió "inconsistent" de l'Agència de Qualificació de Risc Standard & Poors de rebaixar la nota de nou països de l'eurozona "en un moment en què en què l'àrea de la moneda comuna està prenent mesures decisives en tots els fronts de la seva resposta anticrisi."

França perd la triple A

Nicolas Sarkozy ha fet tot el possible per evitar-ho però finalment Standard and Poor's compleix l'amenaça. Aquesta agència de qualificació ha rebaixat un grau la qualificació de França. La rebaixa s'ha fet efectiva passades les vuit del vespre, segons ha confirmat el ministre d'Economia, François Baroin, que ha dit que França perdia la qualificació de la triple A i passava a AA+, mentre que Alemanya, Luxemburg i els Països Baixos mantindrien la nota. Àustria també ha perdut la triple A. François Baroin ha dit que, tot i la retallada, "no hi haurà nou pla d'austeritat" ja que "no són les agències les que dicten la política econòmica francesa".

Els mercats donen per fet que l'agència de qualificació de riscos Standard & Poor's també rebaixarà el nivell de solvència a sis països més, entre els quals hi ha Espanya. De fet, fonts del mercat asseguren, segons l'agència EFE, que S&P ja ha rebaixat la nota de la qualificació del deute espanyol en un o dos esglaons. Actualment Espanya té una nota d'AA-. Si es rebaixa un punt quedaria en A+ i si es rebaixa en dos, en A.

Després d'aquesta rebaixa, només quatre països de la zona euro, entre els quals hi ha Alemanya, mantindran el nivell de màxima solvència, segons la consideració de Standard & Poor's.

Amb aquesta decisió s'incrementa la possibilitat que els estats hagin de pagar més pel seu deute. També pot tenir efectes sobre el nivell de solvència del fons de rescat europeu, que es mantenia al màxim per la solidesa de la qualificació d'Alemanya i França.

Aquest fons, de 440.000 milions, és per a països endeutats i no compta amb un capital propi sinó que es basa en les garanties dels estats de la zona euro per captar fons dels mercats.

La solvència dels grans, permetia captar fons a baix preu per després deixar-los a Irlanda, Portugal i quan es concreti el segon rescat, també a Grècia. Justament Atenes és notícia perquè han fracassat les negociacions amb la banca per la condonació del deute.

El cop a la "grandeur" francesa és, exactament això, un cop dur, segons explicava el catedràtic d'Economia de la UB, Joan Tugores, a Catalunya Ràdio. Amb tot, ha volgut rebaixar el catastrofisme que està envoltant la notícia i ha recordat que la fiabilitat de les agències de qualificació està qüestionada.

Amb tot, ningú pot amagar que la situació és delicada. I prova d'això és que el president francès Nicolas Sarkozy ha convocat ja un gabinet de crisi per abordar el nou escenari que s'obre després de la nota posada per S&P just cent dies abans de les eleccions presidencials franceses.
Anar al contingut