El primer ministre escocès, Àlex Salmond
El primer ministre escocès, Àlex Salmond
Regne Unit

El govern de Cameron està disposat a oferir a Escòcia un referèndum sobre la seva independència

El govern de Cameron està disposat a permetre un referèndum d'independència vinculant a Escòcia però amb condicions. Una, la data. El primer ministre britànic no el vol endarrerir perquè creu que perjudicaria l'economia. I l'altra, les preguntes. No vol que hi hagi una opció que pregunti sobre la possibilitat d'ampliar l'autonomia d'Escòcia.

RedaccióActualitzat
Segons el diari "The Guardian", el primer ministre britànic, David Cameron, farà una oferta aquesta mateixa setmana al ministre principal escocès, Alex Salmond, per convocar un referèndum sobre la independència d'Escòcia, sempre que es convoqui en els pròxims 18 mesos i doni dues úniques opcions: separar-se del Regne Unit o quedar-s'hi.

Cameron vol impedir que hi hagi una tercera via sobre l'opció que Escòcia compti amb una autonomia més gran.

La cadena BBC afirma que aquesta qüestió es tractarà avui a la reunió de govern que presidirà Cameron. S'espera que el govern de coalició entre conservadors i liberaldemòcrates publiqui aviat un document en el què argumentarà que, per raons legals, el Parlament escocès no podrà convocar un plebiscit vinculant sense el vistiplau de Westminster i per això proposarà un acord de compromís entre Londres i Edimburg.

El Partit Nacionalista Escocès (SNP) d'Alex Salmond vol convocar un referèndum sobre la independència el 2014 i considera que és el govern autònom qui ha de decidir la data i el contingut de les preguntes que tindria la consulta.

Segons "The Guardian", Cameron opina que la incertesa sobre la possibilitat de la independència escocesa està perjudicant l'economia del país i que no considera convenient retardar el plebiscit fins al 2014.

Els mitjans britànics afirmen que Salmon s'estima més aquesta data perquè el 2014 es compliran 700 anys de la batalla de Bannockburn, una important victòria escocesa davant Anglaterra en les guerres per la independència escocesa.

També, segons "The Guardian, unes enquestes d'opinió recents indiquen que només una minoria està a favor de la independència d'Escòcia, tot i que la tendència és a l'alça.

Anglaterra i Escòcia estan unides a través de l'anomenada Acta d'Unió de l'any 1707.









Anar al contingut