Palma

Urdangarin i el seu soci s'haurien embutxacat 5,8 milions a través de Nóos

Iñaki Urdangarin i el seu soci a Nóos, Diego Torres, haurien cobrat 5,8 milions a través de l'empresa Nóos, diners provinents de convenis amb els governs balear i valencià, adjudicats a dit. Així consta al sumari del "cas Urdangarin", que el jutge de Palma ha distribuït aquest dilluns. Són 2.700 folis, que recullen les investigacions que s'han fet des de l'agost passat. Hi apareix la firma d'Iñaki Urdangarin com a "administrador" de l'Institut Nóos. La fiscalia apunta que no estan justificats prop d'1,5 milions dels congressos que aquesta empresa va organitzar per al govern de les Illes. El sumari també recull que Urdangarin va fer servir el Palau de Marivent, la residència oficial dels reis a Palma, per establir-hi contactes.

RedaccióActualitzat
Segons consta al sumari del cas, la fiscalia considera que Iñaki Urdangarin i el seu soci Diego Torres van desviar 5,8 milions d'euros de l'Institut Nóos cap a empreses pròpies entre els anys 2004 i 2007. La xifra del que haurien cobrat de Nóos és pràcticament idèntica al que aquesta empresa va rebre del govern de les Illes Balears i de la Generalitat Valenciana en el mateix període.

Nóos té pendents de justificar prop d'1,5 milions d'euros provinents de contractes fets amb el govern balear, segons la fiscalia. El ministeri públic creu que Urdangarin i el seu soci Diego Torres s'haurien apropiat aquests diners a través de diverses societats mercantils vinculades als dos imputats.

Aquesta quantitat no justificada és gairebé la meitat de tots els diners públics que van rebre del l'antic govern de Jaume Matas per organitzar dos fòrums sobre turisme els anys 2004 i 2005. Això consta al sumari del cas, al qual ha tingut accés Catalunya Ràdio.

L'agència EuropaPress quantifica en 1,3 milions els diners desviats, dels 2,3 milions que Nóos va rebre a través d'Illesport i l'Institut Balear de Turisme els anys 2005 i 2006.

Al sumari, la fiscalia també diu que aquests convenis tenien la finalitat clara d'afavorir la fundació d'Urdangarin, perquè mai es van fer a través de concurs públic, com marca la llei, i li van ser adjudicats a dit, sota la fórmula de convenis de col·laboració. A més, l'acusació pública destaca la falta de factures que acreditin a què es van destinar els diners.

El sumari recull igualment un dels convenis que Nóos va firmar amb la Generalitat Valenciana, concretament pel València Summit del 2004, que va tenir un cost total de més d'1,4 milions d'euros. La gran majoria d'aquest pressupost era per pagar Nóos, en total, 900.000 euros. La resta d'euros eren per pagar tècnics i traductors, i també per viatges i càtering, entre altres coses. En total, el govern valencià va destinar més de 3 milions d'euros a Nóos per tres congressos.

La Generalitat de Catalunya també apareix al sumari per la signatura d'un conveni l'any 2005 amb la Conselleria de Salut. El govern li va cedir més de 34.000 euros per donar suport, diu el conveni, a projectes de cooperació sanitària.

Va fer servir el Palau de Marivent

El sumari també revela que en una ocasió el duc de Palma va utilitzar el Palau de Marivent per als seus negocis, que es vehiculaven a través de les empreses Nóos Consultoría Estratégica, Virtual Strategies, Shiriaimasu, Intuit Strategy Innovat, Aizoon -en aquesta Urdangarin comparteix propietat amb la infanta Cristina- i De Goes Center for Stakeholder Manegement.

Urdangarin s'hauria reunit a Marivent l'estiu del 2003 amb l'aleshores president balear, Jaume Matas. José Luis "Pepote" Ballester, conegut regatista amic de la infanta, exdirector general d'Esports del govern balear i també imputat en la causa, els hauria fet d'enllaç. Ell mateix hauria revelat l'ús de la residència d'estiu de la família reial per aquests contactes, dels quals Urdangarin hauria obtingut diverses feines relacionades amb el patrocini de l'equip ciclistes de les Illes Balears-Banesto.

La infanta Cristina va rebre 72.000 euros de la Casa Reial

Una de les dades que apareix al sumari és que la infanta Cristina va tenir uns ingressos de 72.000 euros procedents de la Casa del Rei i un salari de 90.000 per la feina de La Caixa, on encara és directora de l'Àrea Social de la Fundació de l'entitat. Les xifres apareixen en un document manuscrit

La infanta rep cada any una partida dels pressupostos, que pot variar en funció dels actes als quals participi. El rei disposa d'un màxim de 375.000 euros a repartir entre la reina, la princesa d'Astúries i les infantes, segons va difondre la mateixa Casa Reial la setmana passada.

Dos mesos per preparar la defensa

Ara, els advocats del gendre del rei, Iñaki Urdangarin, i de la resta d'imputats pel presumpte cas de desviació de diners públics de l'Institut Nóos, un cop han pagat els 540 euros que els ha costat tenir el sumari en format digital, hauran d'analitzar la documentació per planificar l'estratègia de defensa. Tindran prop de dos mesos per fer-ho en el cas d'Iñaki Urdangarin, ja que ha de declarar el 25 de febrer.

Nou imputats

En total, però, hi ha nou imputats, relacionats entre ells a través de les factures i convenis que recull el sumari. El soci del duc de Palma, Diego Torres, serà interrogat l'11 de febrer i no el 5 de gener, com estava fixat. L'11 de febrer també declararan Ana M. Tejeiro, Marco Antonio Tejeiro, Miguel Tejeiro i Salvador Trinxet, tots vinculats a Nóos en l'època en què hi va haver els presumptes delictes.

El 18 de febrer declararan l'exdirector general d'Esports del govern balear, José Luis "Pepote" Ballester, l'exdirector de la Fundació Illesport, Gonzalo Bernal, i l'exgerent de l'Institut Balear de Turisme (Ibatur), Juan Carlos Alía.
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut