El cap dels observadors internacionals a Síria, el general Mustafa al-Dabi, durant la primera visita a Homs
El cap dels observadors internacionals a Síria, el general Mustafa al-Dabi, durant la primera visita a Homs
Damasc

El cap dels observadors de la Lliga Àrab a Síria, el general Mustafa al-Dabi, aixeca sospites

L'elecció del general sudanès per encapçalar la delegació d'observadors internacionals a Síria està aixecant molta polseguera pel seu passat com a cap dels serveis secrets de la dictadura sudanesa. La seva participació en la repressió de la revolta de Darfur fa pensar a una part de la comunitat internacional que no és la persona adequada per liderar aquesta missió d'observació.

RedaccióActualitzat
Mentre la Lliga Àrab defensa l'experiència militar i diplomàtica del general, de 63 anys, altres veus més crítiques asseguren que és impossible imaginar Al-Dabi recomanant una intervenció exterior, i molt menys un tribunal internacional, perquè un país germà àrab respongui dels abusos contra els drets humans.

De fet, els mateixos opositors al règim sirià denuncien la repressió directament als observadors de la Lliga Àrab, però aquests esquiven les zones més castigades d'Homs.

Observadors que no volen observar. Els veïns de Bab Amr estan decebuts amb la conducta dels delegats de la Lliga Àrab, que s'han negat a visitar els carrerons més castigats per l'artilleria del règim i no s'han volgut endinsar en els llocs que més han patit la repressió.

De res han servit les súpliques dels veïns que volien mostrar les cases destruïdes i l'indret de l'última matança. Han estat pocs els que s'han volgut endinsar en el barri bastió de la revolta.

Els veïns es van dirigir a la delegació amb testimonis com la imatge d'un noi mort, una de les tretze víctimes mortals del bombardeig aleatori ordenat ahir per l'exèrcit fidel al règim. La imatge va ser gravada amb mòbil i és una de les proves que confirmen les operacions de càstig.

L'home més increpat va ser el cap de la delegació, el general sudanès: "General, vingui al barri, veurà que hi està havent una massacre. Fa cinc dies que ens ataquen. Ara el règim ha ocultat els tancs perquè vosaltres sou aquí. Veniu a protegir-nos. La gent confia en vosaltres, teniu una responsabilitat amb nosaltres."

Al-Dabi s'ha trobat un carrer totalment a favor de la revolta. "Volem que alliberin els detinguts, volem que els deixin anar. Ahir van detenir sis joves."

I fins i tot ha pogut veure una manifestació contra el règim amb consignes molt clares: "Que Déu beneeixi l'exèrcit lliure de Síria" i "La gent vol matar Bashar al-Assad, et matarem".

El cap de la missió, el general sudanès Mustafa al-Dabi, ha dit que la primera jornada d'observació a Homs havia transcorregut molt bé. Segons Al-Dabi, la delegació no ha detectat res de preocupant i ha descrit un clima de calma, malgrat reconèixer que en alguns punts la situació no era bona.

L'organització de defensa dels drets humans Human Rights Watch ha acusat el règim d'haver transferit nombrosos detinguts cap a llocs militars prohibits a l'accés dels observadors.

L'observatori sirià de drets humans ha informat que les últimes hores han mort quatre militars i n'han quedat ferits 12 en una emboscada de soldats desertors a Daraa.

Avui, la delegació d'observadors fa una segona visita a la ciutat d'Homs.

Anar al contingut