Madrid

Mariano Rajoy és investit president i assegura que "no decebrà"

Rajoy ha estat investit president del govern espanyol. Hi han votat a favor els 185 diputats del PP, el d'UPN i el del Fòrum Astúries. Per contra, els socialistes, Convergència i Unió, Iniciativa i Esquerra Republicana de Catalunya han votat "no" a Rajoy. Els nacionalistes bascos i, per sorpresa, Amaiur s'han abstingut. El resultat de la votació ha estat de 187 vots a favor, 149 en contra i 14 abstencions.

Victòria MiróActualitzat
La tercera és la bona. Després de dues derrotes electorals davant Zapatero, finalment Mariano Rajoy ha estat investit president del govern espanyol, el sisè des de la instauració de la democràcia.

Rajoy ha obtingut la confiança de la majoria absoluta del Congrés, amb 187 vots, els 185 dels diputats del PP, el del diputat d'UPN, Carlos Salvador, i el del Fòrum Astúries, Enrique Álvarez Sostres.

En contra s'hi han pronunciat 149 diputats: del PSOE, CiU, IU, UPyD, BNG, ICV-EUiA, CHA, ERC, Geroa Bai i Compromís.

A més, s'han abstingut els set diputats d'Amaiur, els cinc del PNB i els dos de Coalició Canària.

Un cop investit, el president electe ha promès als diputats: "No els decebré", i ha assegurat que se sent "amb força, amb ganes i amb il·lusió per afrontar la difícil tasca que tenim al davant". Rajoy també ha indicat que la seva actuació al capdavant de l'executiu "es guiarà fonamentalment pel que estableix el programa de govern que ahir vaig donar a conèixer".

La sorpresa d'Amaiur


Després de la votació, els diputats populars s'han aixecat per aplaudir el president Rajoy i l'han anat a felicitar. Mentrestant, a Twitter, un diputat d'Amaiur aclaria el sentit del seu vot tot indicant que "tenint en compte el sistema de votació, ens hem abstingut perquè no participem en l'elecció d'un president del govern espanyol".

Abans de la votació, aquest matí han acabat d'intervenir els grups que no es van poder pronunciar ahir, entre els quals els integrants de l'ampli Grup Mixt, i, aquesta vegada sí, l'esquerra abertzale ha reclamant gestos a Rajoy. Amaiur ha estat clara i ha dit al futur president que estan "condemnats a entendre's", a la qual cosa Rajoy li ha respost: "Jo a vostè no li dec absolutament res."

Per què 185+2?


El Partit Popular va treure 186 diputats en les passades eleccions del 20 de novembre. Tot i això, cal tenir en compte que, a Navarra, el PP es presentava juntament amb UPN i junts van treure 2 escons.

El dia de les eleccions el PP va sumar-los tots dos, però, en arribar al Congrés, un dels diputats ha quedat vinculat directament a aquest partit, mentre que l'altre s'ha mantingut a UPN.

D'aquí ve que a l'hora de fer la votació s'han comptat 185 vots del PP, 1 d'UPN i un altre de Fòrum Astúries.

Les mesures anunciades per Rajoy

Això, després que ahir, en la primera sessió del debat d'investidura, va desgranar una bateria de mesures per mirar de reduir el dèficit i fer front a la crisi. En el seu discurs inicial, Rajoy va reiterar que un dels seus principals objectius serà combatre el dèficit de l'administració. El vol reduir en 16.500 milions el 2012. Per fer-ho, el candidat a la presidència del govern espanyol va advertir que totes les partides pressupostàries són susceptibles de retallar-se, tret de les pensions, que s'actualitzaran en funció de l'IPC.

El dia, però, ha començat amb la continuació del debat d'investidura, amb la intervenció del PNB i dels representants del Grup Mixt: Amaiur, Coalició Canària, BNG, Compromís, UPN i Garoa Bai.

Una setmana per formar govern

Dimecres al matí, Rajoy prendrà possessió del càrrec al palau de La Zarzuela, on està previst que el nou president del govern espanyol comuniqui al rei la composició del seu govern abans de fer-la pública. De moment, es manté el secretisme, tot i que no s'esperen gaires sorpreses. Dimecres mateix, Rajoy podrà tornar a visitar La Moncloa, però ja no com a convidat, sinó com a inquilí.

L'endemà -coincidint amb el sorteig de la loteria-, els ministres del nou gabinet prendran possessió de les seves carteres. Després rebran el relleu dels seus antecessors en el càrrec en cadascuna de les seus ministerials.

Finalment, divendres, Rajoy presidirà el seu primer Consell de Ministres i tancarà així la setmana que el convertirà en el nou president del govern espanyol.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut