Madrid

Rajoy reconeix a Duran i Lleida que el pacte fiscal no està entre les prioritats del govern

El portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, ha constatat que el líder del PP i pròxim president del govern espanyol, Mariano Rajoy, no atendrà de moment la petició d'un pacte fiscal per a Catalunya. Rajoy donarà prioritat a altres qüestions com són la reforma del sector financer, la reforma laboral i la reducció del dèficit fiscal. Duran i Lleida i Mariano Rajoy han aprofitat la constitució de les cambres per reunir-se, fet que el portaveu de la federació nacionalista ha aprofitat per traslladar al futur president espanyol les demandes del seu grup.

RedaccióActualitzat
El portaveu de CiU ha afirmat, però, que el pacte fiscal serà present en totes les actuacions parlamentàries de CiU fins que no es converteixi en realitat, inclòs el seu discurs a la sessió d'investidura. Duran ha lligat al fet que s'atengui aquesta reclamació la possibilitat d'algun acord estable amb el PP al llarg de la legislatura. No descarta, però, pactes puntuals com els que hi ha hagut els últims anys tant amb el PSOE com amb el Partit Popular. En aquesta línia, Duran ha avançat la possibilitat d'un acord amb el PP per a la reforma laboral o per reformar l'IVA.

A banda del pacte fiscal, Duran i Lleida també ha traslladat a Rajoy la preocupació per "l'incompliment" del pagament dels 759 milions d'euros de la disposició addicional tercera de l'Estatut. Segons el portaveu de CiU, Rajoy vol verificar l'incompliment de l'Estat a Catalunya. Rajoy "desconeix quin és el grau d'incompliment del govern. Una vegada assumida la responsabilitat de president del govern, ha de conèixer l'abast i la història d'aquest incompliment", ha dit Duran i Lleida en una roda de premsa posterior a la trobada.

De la seva banda, fonts del PP han remarcat la disposició de Rajoy a aconseguir acords amb CiU i apunten que la legislatura que aquest dimarts ha començat estarà marcada per la necessitat de "grans acords en grans temes". Els reptes són d'"envergadura", ha incidit Rajoy a Duran, i per això és necessari "un consens al més ampli possible".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut