Madrid

Salgado assegura que l'Estat no està obligat a pagar els 759 milions de l'addicional tercera

La vicepresidenta econòmica en funcions, Elena Salgado, ha assegurat que el govern espanyol no està obligat a transferir a Catalunya els 759 milions que deu en concepte d'inversions en infraestructures, tot i que els tenien pressupostats per a aquest 2011. De fet, Salgado entén que la Generalitat no té motius per portar-los als tribunals, tal com va plantejar el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, i ho argumenta assegurant que es tracta d'un crèdit pressupostari, que "és una possibilitat de gastar, però de cap manera una obligació".

RedaccióActualitzat
Els 759 milions d'euros de la disposició addicional tercera de l'Estatut, en concepte d'inversions pendents des del 2008, són motiu de polèmica. Després que el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, amenacés de portar als tribunals l'Estat per no liquidar aquests diners amb el govern català, fonts de l'exectiu espanyol van avançar a Catalunya Ràdio que no tenien intenció de pagar-los i afegien que fos el nou govern del PP que ho fes.

Fora de càmeres, Elena Salgado ha anunciat que l'Estat avançarà una setmana a les comunitats autònomes el pagament d'endarreriments a compte d'ingressos; un pagament que normalment es fa el dia 29 o 30 i que aquesta vegada es farà el 22 o 23. A Catalunya li correspondran uns 1.000 milions d'euros, que li poden servir per eixugar dèficit i afrontar pagaments de l'any 2011.

10.400 milions pel frau fiscal

La vicepresidenta econòmica ha parlat en la que probablement ha estat la seva última roda de premsa, en què ha explicat els resultats de la lluita contra el frau fiscal: l'Agència Tributària espera recaptar 10.400 milions d'euros aquest any per actuacions de prevenció i lluita contra el frau, un 3,6% més en comparació amb el 2010.

En total s'han recuperat 55.833 milions d'euros des del 2005, més de la meitat dels quals, 28.562 milions, s'han ingressat en els tres últims exercicis. El 2011, la recaptació directa per actuacions de control puja a 9.400 milions, un 10,6% més, mentre que la recaptació per regulacions voluntàries ha caigut un 35%, fins a 1.000 milions d'euros.

Mercats més tranquils


En la roda de premsa, Salgado també s'ha referit a la situació dels mercarts financers, que confia que es calmaran amb les mesures acordades en la cimera europea. En aquest sentit, ha afirmat que "si som capaços d'obtenir una implementació ràpida del que es va decidir, veurem, efectivament, més tranquil·litat en els mercats en les pròximes setmanes".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut