Barcelona

Mas-Colell diu que "no és cert que l'Estat no tingui diners" per pagar els 750 milions de la disposició addicional

El conseller d'Economia ha assegurat en una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio" que no es creu l'explicació que ha donat el govern espanyol en funcions per no pagar els 759 milions d'euros de la disposició addicional tercera. Andreu Mas-Colell ha anunciat que la Generalitat estudia portar als tribunals el govern espanyol i ha advertit que això és un cop molt fort que provocarà greus problemes de tresoreria. També el president de la Generalitat, Artur Mas, ha denunciat l'incompliment i ha lamentat que, mentre que el govern intenta "donar un exemple de gent seriosa, tant al món empresarial com a l'institucional i governamental, trobem d'altra gent que hauria d'actuar amb la mateixa seriositat que acaba incomplint i enganyant".

Eva VarasActualitzat
"L'explicació 'no tenim diners' no s'aguanta per enlloc." Amb aquestes paraules el conseller Mas-Colell ha restat credibilitat a les raons que la ministra d'Economia en funcions, Elena Salgado, dóna per no pagar els diners de la disposició addicional tercera de l'Estatut, que el govern català ja tenia pressupostats en els comptes del 2011. Mas-Colell ha anat més enllà, i ha assegurat que podria entendre aquest argument, però que "no és cert". I no ho és perquè, diu el conseller d'Economia, "l'Estat té unes possibilitats d'accés al crèdit infinitament superiors". Segons ha explicat, l'Estat podria aconseguir més liquiditat accedint a crèdit o amb l'emissió de bons a unes condicions millors que les que obtindria en qualsevol cas el govern català. Però segons Mas-Colell, "els números li llueixen millor" si el dèficit el pot adjudicar a un altre. També ha remarcat que l'Estat nega aquests diners tot i saber que té l'obligació, per llei, de donar-los i sabent que el cost del crèdit que haurà de demanar la Generalitat serà molt més alt.

Tot plegat, resumeix Mas-Colell, "representa un patiment per als ciutadans" i el govern no estalviarà esforços per mirar de trobar-hi una solució: "L'impagament és un cop molt fort, un cas de barra. Però treballarem per fer els ajustos necessaris, rascant per tot arreu". En aquest sentit, ha explicat que treballen per fer ajustos d'on es pugui i que continuen negociant amb l'Estat, alhora que estudien accions legals.

Pel que fa al paper que pugui jugar en aquest cas el futur govern de Mariano Rajoy, Mas-Colell s'ha mostrat esperançat: "El nou govern tindrà uns nou dies per actuar sobre el pressupost del 2011" i "pot ser que el PP faci alguna acció abans d'acabar l'any per suavitzar el fet que no ingressem els 759 milions d'euros".

S'obre la negociació per als pressupostos del 2012

Mas-Colell també ha parlat sobre els pressupostos del 2012, que aquest dijous ha començat a negociar amb els partits, a qui ha demanat comprensió i suport:  "A l'oposició els demanaré que donin suport als pressupostos, que són suaus, pel que fa a despesa, en la situació actual". El conseller ha concretat que la partida destinada al pagament d'interessos augmenta un 55%, depenent de com es facin els números, i que el dèficit de l'any que ve ha de ser la meitat que enguany. Pel que fa als ingressos, Mas-Colell diu que cada dia que passa tenen més incerteses sobre els diners amb què podran comptar.

El conseller ha insistit que les retallades que patiran els ciutadans seran menors que en els pressupostos d'aquest 2011. A més, ha afegit que en la llei d'acompanyament dels pressupostos s'inclourà un canvi en la normativa perquè, si es manté l'impost de patrimoni, el paguin les rendes superiors a 700.000 euros, la qual cosa afectaria uns 30.000 ciutadans catalans.

Suport al conseller

Esquerra Republicana de Catalunya
dóna ple suport al conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, quan ha explicat que estudia portar als tribunals l'impagament dels diners de la disposició addicional tercera. En declaracions al Parlament, el president del grup parlamentari, Joan Puigcercós, ha dit que la seva formació dóna tot el suport "al govern de Catalunya quan el conseller Mas-Colell, defensant els interessos de Catalunya, diu que si cal concorrerà per la via judicial per recuperar 759 milions d'euros de la disposició addicional tercera que el govern de l'Estat ha de pagar".

Mentrestant, Solidaritat insta el conseller d'Economia, Andreu Mas Colell, a plantar cara al govern espanyol. El repta a no ingressar a Espanya la mateixa quantitat que el govern no vol pagar, 759 milions d'euros, procedents de les cotitzacions socials i de l'IRPF, i a dipositar-los a l'Agència Tributària de Catalunya.

Per la seva banda, el portaveu del PP al Parlament, Enric Millo, s'ha alineat també amb el govern: "És injustificable que José Luis Rodríguez Zapatero incompleixi un  acord com aquest", ha assenyalat en roda de premsa.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut