Moscou

El partit de Putin conservarà la majoria absoluta a la Duma

El partit oficialista Rússia Unida (RU) ha tornat a guanyar les eleccions parlamentàries celebrades diumenge tot i que en surt fortament debilitat en comparació amb els anteriors comicis del 2007. RU ha aconseguit quasi el 50% dels vots, però ha perdut 15 punts respecte als comicis de fa quatre anys. Darrere seu s'ha situat el Partit Comunista, que s'ha emportat poc més del 20% dels vots. El partit de Vladímir Putin i Dmitri Medvédev ha perdut 77 escons i obtindria un total de 238 escons.

RedaccióActualitzat
Comunistes i nacionalistes, els grans beneficiats

Els grans beneficiats per la caiguda de popularitat de RU són els comunistes, que gairebé dupliquen el resultat del 2007 (11,5%), igual que Rússia Justa (7,7%). També creixen els nacionalistes de l'excèntric Vladímir Jirinovski, que fa quatre anys van conquerir un 7,7%.

No obstant això, RU ocuparà la meitat o més de l'arc parlamentari després de quedar-ne fora els partits que no superen la barrera del 7%.

Pel que fa als partits petits, com a mínim n'hi ha dos que accedeixen al Parlament. Es tracta del socialdemòcrata Rússia Justa (RJ), que treu entre el 12% i el 13% dels vots, i el nacionalista Partit Liberal Democràtic, que treu entre l'11% i el 14%.

Dmitri Medvédev, que ja ha estat declarat com a eventual primer ministre després de la victòria de RU, ha subratllat que "de fet, el 50% de la població dóna suport a RU". També l'actual primer ministre, Vladímir Putin, president de RU i el seu candidat a la prefectura de l'Estat en els pròxims comicis de març, ha qualificat el resultat obtingut d'"òptim" i ha dit que "reflecteix la situació real del país".

Però la victòria clara s'enfosqueix amb cares llargues per la sagnia notable de vots que li suposarien la pèrdua de la majoria absoluta.

L'ombra del frau

La junta electoral ha reconegut irregularitats, però no tantes com les denunciades pels partits petits, organitzacions independents i ONGs. L'ombra del frau massiu ha estat descoberta per observadors independents, molts dels quals, expulsats dels col·legis, que han vist com els seus webs i blogs informatius eren inaccessibles per internet. Les víctimes dels ciberatacs parlen d'autocars amb centenars de votants que anaven de col·legi en col·legi; de gent que dipositava piles de paperetes a les urnes i d'extorsions i amenaces.

Les petites manifestacions dels que denunciaven el frau han acabat amb més d'un centenar de detencions a Moscou i Sant Petersburg. El clan Putin-Medvédev, tot i el frau, seguirà governant Rússia, amb una pèrdua evident de suport. Però des d'ara i de cara a les presidencials del març, ningú pot assegurar que el totpoderós exagent del KGB tingui el càrrec assegurat.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut