Barcelona

El govern quantifica en gairebé 860 milions l'estalvi que comportaran les retallades en funcionaris

El govern català ha quantificat en quasi 860 milions d'euros l'estalvi que suposaria aplicar les retallades anunciades per als empleats públics de la Generalitat, segons han explicat els sindicats aquest dijous als mitjans de comunicació. En aquesta quantitat no s'hi inclou, però, el que costaria la revisió de les plantilles ocupades per personal interí en serveis no finalistes ni essencials, una de les mesures més importants anunciades per la Generalitat.

RedaccióActualitzat
Entre les partides que més estalvi suposarien hi ha la reducció de l'import del complement específic o equivalent preferentment en les dues pagues addicionals dels mesos de juny i desembre, que estalviarà 306 milions d'euros. La modificació dels complements per estalvis, nivells de carrera o trams docents permetria estalviar 297,5 milions.

Altres partides que no suposarien un estalvi tan gran són la modificació de la retribució durant el primer any de reducció de jornada per cuidar els fills (47,1 milions), la supressió de les millores per incapacitat temporal (23,9 milions) o la modificació dels dies d'assumptes propis (22,3 milions). La suspensió de l'abonament del complement de productivitat serviria per estalviar 20 milions i la reducció del 50% dels imports màxims a percebre durant el 2012 en concepte de direcció per objectius del personal estatutari de l'ICS suposaria 40 milions d'euros d'estalvi.

La revisió de les ajudes en el menjar i l'establiment de mesures de flexibilitat de l'horari permetrà estalviar 17,5 milions, mentre que la supressió del Fons d'Acció Social estalviaria 12,5 milions. El govern també vol estalviar suprimint els dies addicionals de vacances (5,8 milions).

Concentració el dia 14

Paral·lelament, els sindicats han convocat aquest dijous la primera mobilització conjunta en contra de les noves retallades que afectaran els treballadors públics: una concentració el 14 de desembre a la tarda a la plaça de Sant Jaume de Barcelona, segons fonts de Catalunya Ràdio. Els representants dels treballadors ho han decidit abans de la reunió amb el govern per debatre sobre les mesures proposades. Les converses entre la Generalitat i els representants sindicals han començat a les 11 d'aquest matí a la seu del Departament de Governació.

És el primer dia de negociacions entre les dues parts després que ahir el govern va presentar un paquet de 19 mesures temporals, però també estructurals.

Aquestes retallades han produït desconcert i un veritable malestar entre els treballadors, i per això avui els sindicats es presentaran a la reunió amb el govern amb una posició consensuada i conjunta.

Per part d'UGT-Generalitat, el representant sindical Xavier Casas va apuntar, després de la trobada d'aquest dimecres, que "ha estat un mal començament perquè el rigor i la complicitat aquests últims dies no han estat la manera de fer del govern".

Josefina Pujol, de CCOO-Funció Pública, ha qualificat de "teatre" les mesures, que, al seu parer, "fan que retrocedim a 30 anys enrere" i que "a més, són mesures sense quantificar".

El govern, obert a la discussió

La vicepresidenta del govern, Joana Ortega, va mirar de rebaixar la tensió remarcant la necessitat de "posar mesures sobre la  taula" i va prometre "discutir-les amb voluntat de rigor, de seriositat i  de compromís, que és com ho fem. Jo crec que es farà una bona feina", va concloure.

Les mesures inclouen una segona rebaixa de sou, després de la retallada del 5% del 2010, que es farà reduint o eliminant complements salarials. El govern també es planteja acomiadar personal interí i, a més a més, el 2012 no es convocaran oposicions.

Pel que fa a les mesures estructurals, es planteja la revisió dels ajuts en concepte de menjador, deduccions del sou per les absències injustificades o establir mesures de flexibilitat horària.

Tisorada sobre tisorada

L'any passat, els treballadors de la funció pública ja van tenir una retallada en el sou d'una mitjana del 5%. Aquesta vegada, però, la rebaixa es farà en les pagues extres.

Coincidint amb l'inici de les negociacions entre el govern i els representants sindicals, els delegats dels sindicats de la funció pública es van concentrar davant de la seu del Departament de Governació.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut