Soraya Sáenz de Santamaría ensenya una foto a Cristóbal Montoro i Alícia Sánchez-Camacho. (Foto:EFE)
Sáenz de Santamaría ensenya una foto a Cristóbal Montoro i Alícia Sánchez-Camacho. (Foto:EFE)
Madrid

Soraya Sáenz de Santamaría torna a la feina 10 dies després d'haver parit

El debat sobre la baixa de maternitat omple pàgines a la xarxa arran de la decisió de Soraya Sáenz de Santamaría de reincorporar-se a la feina poc més d'una setmana després d'haver parit. Mà dreta de Mariano Rajoy, que li ha encarregat pilotar el traspàs de poders amb el PSOE, Sáenz de Santamaría ha prescindit de les sis setmanes de baixa que obligatòriament ha d'agafar la mare, segons la llei vigent a l'Estat.

Irene VaquéActualitzat
La dirigent popular va ser mare d'un nen, l'Iván, l'11 de novembre. Diumenge, la nit electoral, va sortir al balcó del carrer Génova a celebrar la majoria absoluta del PP. I l'endemà Rajoy ja li va encomanar la tasca de coordinar el traspàs de poders, una feina que l'ha portat a reunir-se aquest dimecres amb Ramón Jáuregui, que és qui condueix el traspàs per part dels socialistes. Ha estat tretze dies després d'haver donat a llum.

La llei estableix per a les treballadores del règim general el dret una baixa de maternitat de 16 setmanes, de les quals les 6 primeres només les pot fer la mare, per recuperar-se del part. La resta, les pot gaudir ella o compartir amb el pare. Les diputades del Congrés no pertanyen el règim laboral, de manera que no tenen permisos de maternitat (ni els diputats, de paternitat), però de tota manera hi ha qui considera que Sáenz de Santamaría ha donat un mal exemple de conciliació de vida laboral i familiar, mentre que altres defensen que havia d'aprofitar el moment crucial per a la seva trajectòria política. Una ullada a les xarxes socials permet comprovar ràpidament que predomina la primera opinió.

La de Soraya no és l'única maternitat que ha vingut acompanya de polèmica. Un cas recent és de la socialista Carme Chacón. La seva imatge passant revista a les tropes embarassada va fer la volta al món. També com a ministra de Defensa, va agafar l'avió per visitar l'exèrcit desplegat al Líban quan ja estava de set mesos. I quan va néixer el seu fill, va agafar una baixa de sis setmanes. Les altres les va cedir al seu marit.

Un cas molt controvertit va ser el de l'exministra de Justícia francesa Rachida Dati, que es va reincorporar a la feina només cinc dies després d'haver donat a llum.

Les reincorporacions primerenques no són l'única cara de la maternitat entre les polítiques. La diputada d'ICV-EUiA Dolors Camats va ser la primera diputada a delegar el vot per maternitat, una opció possible gràcies a una reforma pionera del reglament del Parlament. No va poder fer el mateix l'eurodiputada danesa Hanne Dahl, que va portar la seva filla de pocs mesos al Parlament Europeu per no perdre's una votació.





Anar al contingut