Membres d'Amaiur celebren els resultats electorals.
Membres d'Amaiur celebren els resultats electorals.
Madrid

Una mesa amb majoria del PP decidirà si Amaiur i UPyD tenen grup propi al Congrés

Ni Amaiur ni UPyD, tot i els bons resultats que les dues formacions van aconseguir a les urnes a les eleccions generals de diumengen, tenen garantit el grup parlamentari propi al Congrés dels Diputats. La decisió està en mans de la Mesa de la cambra, amb majoria del PP, que haurà d'interpretar el reglament del Congrés.

RedaccióActualitzat
En el cas d'Amaiur, els 7 escons que té superen en 2 els necessaris per tenir grup. Ara bé, el problema ve del fet que cal tenir com a mínim el 15% dels vots a les circumscripcions on s'ha presentat. La candidatura abertzale supera amb escreix aquest llindar a Àlaba (19,11%), Biscaia (19,21%) i sobretot Guipúscoa (34,80%), però es queda amb un 14,86% a Navarra.

Així doncs, la Mesa haurà d'interpretar si en té prou amb el 15% de mitjana percentual, que sí que aconsegueix, o bé és imprescindible que hi arribi en cadascuna de les demarcacions.

Hi ha precedents d'aquesta situació. El PNB, quan també concorria a Navarra, tot i no arribar al 15%, no va tenir problema per disposar de grup propi. I en el cas d'ERC, quan va aconseguir 8 diputats, no complia els requisits al País VAlencià, on també s'havia presentat, però finalment també se li va reconèixer el grup (tot i que el PP ho va recórrer al Constitucional).

En el cas d'UPyD, també té els cinc diputats mínims però no arriba a un altre percentatge, el de tenir el 5% dels vots de tot l'Estat. També s'hi ha quedat aprop, amb un 4,69%. La formació de Rosa Díez podria aconseguir el grup amb el suport de diputats d'algun altre grup.

El fet de tenir grup propi significa també més recursos econòmics i tècnics, més temps d'intervenció i representants als òrgans parlametnaris i més independència en la feina parlamentària.
Anar al contingut