Barcelona

Bosch assegura que els resultats confirmen que ERC ha remuntat i que "anem pel bon camí"

La coalició ERC-RCat-CatalunyaSí, liderada per Alfred Bosch, ha aconseguit mantenir els 3 escons al Congrés dels Diputats. I és que finalment ha obtingut l'escó de Girona després d'una nit electoral molt moguda en què republicans i socialistes se l'han disputat frec a frec fins a última hora. Dos escons a Barcelona i un a Girona, doncs, que suposen tot un èxit per a ERC, ja que les enquestes de l'estiu la deixaven fora de la cambra.

Marta CarnicéActualitzat
La valoració del resultat de les eleccions dels republicans, però, s'ha fet esperar ja que han volgut mantenir-se prudents i confirmar l'escó a Girona. Tot i això, Alfred Bosch, acompanyat de la plana major d'ERC i Reagrupament i la Plataforma Catalunya Sí, ha acabat compareixent convençut que havien perdut l'escó a Girona i sentenciant: "El títol de la jornada ha estat satisfacció, però amb el subtítol de preocupació". Satisfacció pels resultats obtinguts en els comicis, però preocupats per la majoria absoluta del PP, ha explicat.

Per Bosch, els resultats són favorables i prometedors en la línia de renovació de la formació."Estem satisfets perquè entenem que la coalició ha derrotat el pessimisme, ja que fa uns mesos les enquestes ens donaven 0 diputats, i ara sembla que en tenim 3".

El líder republicà, que no s'ha volgut centrar l'escó que ha ballat durant tota la nit, "sinó en la feina feta", ha destacat que els vots obtinguts marquen "una clara línia de recuperació que confirma que anem pel bon camí". Així doncs, ha assegurat que els resultats augurats fa mesos queden lluny, "la remuntada es veu", ha dit.

A mitja valoració, militants i simpatitzants han començat a aplaudir en saber que, amb el 99% dels vots escrutats, ERC havia tornat a guanyar l'escó perdut a Girona. Ha estat aleshores quan Bosch ha dit que "estaré encantat amb comptar amb la veu ferma i clara" de Joan Tardà i "tinc l'esperança que ens acompanyarà la Teresa Jordà, una altra veu clara i contundent".

Després d'explicar que ha parlat i felicitat els seus contrincants a les eleccions, Bosch ha destacat que la coalició del tres en un un ha anat bé, "ha estat una bona experiència, que és enfortir i ampliar".


"Serem políticament implacables i democràticament impecables"


Pel que fa a la majoria absoluta del PP, Bosch s'ha mostrat preocupat per la "marea blava del PP" i de la "involució que s'observa al conjunt de l'Estat". Davant d'això, ha dit que ja ha advertit el candidat del PPC, Jorge Fernández Díaz: "Serem políticament implacables i democràticament impecables. Ens plantarem, farem la feina que sabem fer i l'extremarem, defensarem el dret d'autodeterminació i també intentarem arrossegar totes les forces polítiques en defensa del benestar i la justícia social".

D'altra banda, ha felicitat l'excel·lent resultat de l'independentisme d'esquerres al País Basc, per la seva unitat, fermesa coherència defensant la independència del seu país.

Pel president d'ERC, Oriol Junqueras, els resultats són fruit de la "unitat, renovació i obertura" de la formació. Amb crits d'independència de fons, el líder dels republicans, que s'ha mostrat preocupat per la majoria absoluta del PP, està convençut que l'independentisme continuarà calant entre els catalans.

Fins prop del 80% del recompte de vots, el PSC guanyava l'escó que ha tornat a recuperar amb el 97% dels vots però que, finalment, s'ha quedat ERC en una nit molt moguda. De tota manera, fonts republicanes ja apuntaven aleshores que si, finalment, obtenien els 2 escons, haurien salvat els mobles. La formació republicana justificava la pèrdua de l'escó amb què ERC necessita més temps per a la "renovació profunda". La republicana Anna Simó, per la seva part, es mantenia molt prudent a l'hora de fer valoracions al programa especial per a les eleccions de TV3.


ERC lidera el Grup Mixt del Congrés més plural

Un cop confirmats els 3 escons, els republicans se situen com a vuitena força política a la cambra més plural de la història, que passarà a tenir 13 formacions. Ara bé, en no haver arribat als 5 parlamentaris necessaris per tenir grup propi al Congrés, ERC integrarà el Grup Mixt juntament amb BNG, Coalició Canària, Compromís-Equo, Geroa Bai i Fòrum de Ciudans.

A nivell de Catalunya, ERC-Reagrupament esdevé quarta força catalana amb més representació a l'Estat, juntament amb ICV-EUiA, i per darrere dels socialistes i Convergència i Unió i dels populars, que conjuntament sumen 47 escons.

Les primeres reaccions en el si de la coalició han tingut lloc, però, quan s'han donat a conèixer els resultats del sondeig electoral encarregat per TV3 i Catalunya Ràdio, que ja els hi donaven 3 dels 47 diputats catalans. La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha manifestat que aquests resultats preliminars confirmarien "la tendència de mantenir-se i trencar amb els cicles electorals previs" que havien afectat negativament el partit. En aquest sentit, Rovira ha reconegut que l'aposta per la renovació del partit hauria servit per "invertir la tendència dels últims cicles electorals" d'uns resultats, ha dit, que "esperem que es confirmin".
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut