Catalunya

Els candidats catalans demanen als ciutadans que no guanyi el sofà

Els 2.696 col·legis electorals de tot Catalunya, amb 8.114 meses, han obert a les nou en punt. Un total de 5.396.313 electors catalans estan cridats a les urnes aquest diumenge d'eleccions generals. Els candidas dels partits catalans afronten les eleccions generals més renyides a Catalunya, amb la incògnita de si el PSC es mantindrà com a primera força i quina representació obtindran una CiU i un PPC a l'alça, segons els sondejos. També caldrà saber si ERC i ICV-EUiA seguiran al Congrés.

RedaccióActualitzat
El primer candidat català a votar ha estat Jorge Fernández Díaz. Ho ha fet acompanyat de la seva dona, cap a les deu del matí, al Col.legi Major Sant Jordi, al barri de Sarrià de Barcelona. En declaracions als periodistes, el popular ha demanat "participació" i "normalitat" en un moment "delicat" per a Espanya. La decisió de quin serà el nou govern del país, segons ha recordat, està en mans dels ciutadans, que són els que "tenen l'última paraula" i per tant, la seva "serà una bona decisió" per al conjunt d'Espanya.

Mentrestant, el candidat d'ICV-EUiA, Joan Coscubiela, recomanava, via Twitter, un itinerari a recórrer en un dia que no acompanya gaire per fer grans curses i que segons piulava el mateix candidat "serà llarg". Precisament, també animava els usuaris que el segueixen a través de la xarxa a votar malgrat la pluja. Amb una certa originalitat, feia servir un petit joc de paraules a completar pels tuitaires. Després de córrer, quan faltaven pocs minuts per les 12 del migdia, Coscubiela enviava aquest tuit: "vinc de votar, recordant que cap dia és bo per callar i avui menys. Tots els dies són bons per parlar. Avui parlem a les urnes i amb llibertat". El cap de llista d'ICV-EUiA per Barcelona ha afirmat després de dipositar el seu vot en un col·legi electoral del barri barceloní de l'Eixample que si els ciutadans no parlen avui els faran callar els mercats. "Cap dia és bo per callar, però avui, menys. Demano els ciutadans que parlin votant democràticament en llibertat, perquè si avui no parlen, molt probablement els mercats financers els facin callar per molt temps". "Volem decidir i volem decidir nosaltres, no els mercats", ha reiterat l'ecosocalista.

El candidat d'Esquerra Republicana, Alfred Bosch, votaba a la rectoria de la Universitat Pompeu Fabra, situada a la plaça de la Mercè, també a Barcelona, i ho feia acompanyat per la secretària general d'ERC, Marta Rovira, i pel portaveu d'ERC a l'ajuntament barceloní, Jordi Portabella. Eren les 11.00 h. del matí quan Bosch cridava a la participació d'aquesta manera: "Demano a la gent que no deixin que guanyi el sofà".

A un quart de dotze, Carme Chacón ha votat en un col·legi electoral ubicat en una escola d'Esplugues de Llobregat (Baix Llobregat), municipi on resideix. Després de dipositar el vot a l'urna, Chacón ha subratllat que estem vivint "un context econòmic europeu excepcional i també al nostre país" i que "per això no només ens hi juguem quatre anys de govern" sinó "el model social i de democràcia que entre tots hem construït en 35 anys". La candidata socialista ha fet aquestes declaracions després d'acudir a votar en companyia de la seva mare.

Mitja hora més tard, l'equip de Josep A. i Duran i Lleida anunciava la votació del seu candidat a través de la xarxa i aquest aprofitava el Twitter per adreçar-se als catalans: "Espero que sigui una jornada històrica x #Catalunya i que els catalans decideixin lliurement". Duran, que ha arribat pels volts de les 11 al Centre Cívic Casal de Sarrià de Barcelona acompanyat de la seva dona, ha fet la clàssica crida a la participació: "Sé que hi ha llocs de Catalunya on el temps no acompanya. Espero que la gent venci el mal temps". Aquest matí, Duran té previst anar a missa, després menjarà en família, a continuació confia a fer una "migdiada molt llarga", abans de dirigir-se, passades les set del vespre, a l'Hotel Majestic, habitual quarter general de CiU les nits electorals.

Els candidats de Madrid

Mentrestant, a Madrid, el candidat socialista a la presidència, Alfredo Pérez Rubalcaba, votava a Majadahonda, a les 9.35 hores. En declaracions als mitjans, el presidenciable del PSOE ha animat els ciutadans a anar a votar perquè Espanya, ha dit, "viu una cruïlla històrica" i les decisions que s'adoptaran en els pròxims quatre anys les hauran de "decidir avui" ells.

El president del PP, Mariano Rajoy, també ha triat les primeres hores del matí per anar a votar, en el seu cas, ho ha fet al col·legi Bernadette de Madrid, al barri d'Aravaca, acompanyat de la seva dona, Elvira Fernández. El candidat del PP ha afirmat estar "preparat per allò que els espanyols vulguin", en cas que el seu partit assoleixi la victòria i dirigeixi el país durant els pròxims quatre anys.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut