Viena

L'AIEA veu indicis d'un programa militar nuclear a l'Iran

L'Agència Internacional de l'Energia Atòmica veu indicis que l'Iran ha mantingut fins fa poc activitats que només poden estar relacionades amb el desenvolupament d'armes nuclears. L'informe dels inspectors s'ha publicat aquest dimarts però ja fa dies que diverses filtracions fan córrer tinta a Israel i als Estats Units. L'Iran ja els amenaçat amb respondre en cas d'atac a les seves instal·lacions nuclears i insisteix que les destina només a usos civils.

Actualitzat
Els experts nuclears asseguren que la República Islàmica, fins fa molt poc, ha intentat desenvolupar un programa atòmic amb finalitats militars. Això sí, reconeixen que no tenen proves definitives, només indicis. Segons diuen, els iranians han intentat aconseguir un arma nuclear a base d'un disseny propi, que han fet experiments amb explosius especials i que han intentat comprar informació en les xarxes clandestines. Més en concret, apunten que l'Iran estaria a punt d'aconseguir un cap nuclear prou petit per instal·lar-lo en un míssil i que com a mínim un científic rus i material pakistanès i nord-coreà han participat en el programa nuclear militar.

L'agència de l'ONU ha exigit a l'Iran que justifiqui aquestes acvitivitats i el règim de Teheran insisteix que el seu programa té una dimensió civil i que ja fa vuit anys que l'investiguen i mai no han estat capaços de presentar proves.

El Regne Unit, segons es va saber la setmana passada, ha començat a confeccionar plans de contingència militar davant l'eventualitat d'un atac contra objectius nuclears iranians. Aquests plans es fonamenten en els indicis recollits pels serveis secrets occidentals i pels inspectors de les Nacions Unides en els últims temps. Segons diverses estimacions, l'Iran disposa ja de 70 kg d'urani enriquit al 20%, una quinta part del necessari per a una bomba nuclear convencional, però el suficient per a tres o quatre bombe brutes.

Tot i que l'atac informàtic amb el virus Stuxmet -que es creu va ser activat per Israel i/o els EUA- va deshabilitar la meitat de les centrifugadors d'urani, l'Iran s'hauria recuperat i hauria traslladat les centrifugadores més eficients de Natanz a Fordow, a sota d'una muntanya prop de Qom, invulnerable als míssils. Els especialistes creuen que en el termini d'un any, tot el programa nuclear iranià podria estar enterrat sota una muntanya inexpugnable.

El pla de contingència que elaboren els britànics, contempla una campanya principalment aèria, amb alguna partipació naval, basada en míssils Tomahawk de 1.287 km d'abast. No contempla invasió terrestre, encara que sí el desplegament de grups de "forces especials". Tot i que els britànics saben que Obama no està interessat en una nova campanya militar creuen que s'hi pot veure abocat després de la publicació de l'informe de l'AIEA. Israel, per la seva banda, ja fa temps que pressiona també en la direcció d'un atac preventiu contra les instal·lacions nuclears iranianes.
Anar al contingut