Atenes

Papandreu, a punt de perdre la moció de confiança en retirar-li dues diputades el suport

El primer ministre grec, Iorgos Papandreu, penja d'un fil. El seu grup parlamentari hauria perdut la majoria a la cambra de cara a la moció de confiança a què s'enfronta aquest divendres el govern hel·lènic. Això, després que dues diputades de la seva formació hagin anunciat aquest matí a través de diferents vies que no li donaran suport en la votació.

RedaccióActualitzat
L'anunci de Papandreu de convocar el referèndum no només provoca trasbals a Europa. El govern grec està dividit, com ho demostra el fet que el ministre de Finances ha anunciat públicament que s'oposa a la consulta perquè considera que no en pot dependre la continuïtat o no de Grècia a l'euro. També el ministre de Desenvolupament, Michalis Chryssohoidis, ha mostrat el seu desacord amb el referèndum.

A més, les divisions internes i les desercions al si del Pasok, la seva formació parlamentària, que mantenia la majoria absoluta per només dos vots, 152 de 300, fan preveure un resultat incert en la votació d'aquest divendres de la moció de confiança que es debat al Parlament.

Segons la televisió pública grega, el govern socialista ha perdut la majoria perquè dos diputats han anunciat que votaran en contra en la moció de confiança, això després que les primeres desercions al si de la formació sortissin a la llum ja dimarts passat, l'endemà que el primer ministre fes pública la seva intenció de convocar el referèndum.

Un dels últims casos és el de la diputada Eva Kaili. En una carta al president de la cambra, també membre del Pasok, Kaili ha escrit: "Li informo que no estic renunciant al meu càrrec electe com a representant dels meus conciutadans i de la meva generació, però anuncio que en la votació d'aquest divendres no votaré a favor del seu govern." La parlamentària també ho ha anunciat a Twitter.

Reunió d'urgència

En vista de la situació, Papandreu ja ha mogut fitxa i ha convocat  l'executiu a un Consell de Ministres que està reunit d'urgència en aquests moments. També està prevista al llarg del dia una trobada del grup parlamentari del Pasok.

Segons algunes fonts, el primer ministre grec podria anunciar eleccions anticipades després d'haver perdut el suport del seu govern i del seu grup parlamentari. De fet, la televisió pública grega assegura que un cop acabi la trobada, Papandreu es reunirà amb el president del país, cosa que ha disparat les especulacions sobre la continuïtat del primer ministre en el càrrec.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut