Evànguelos Venizelos, en una imatge d'arxiu. (Foto: Reuters)
Evànguelos Venizelos, en una imatge d'arxiu. (Foto: Reuters)
Canes

El ministre de Finances de Papandreu s'oposa al referèndum a Grècia

El drama grec -i, de retruc, el de l'eurozona- s'accentua a mesura que passen les hores. La divisió que hi ha en el si del govern de Papandreu continua creixent. El seu ministre de Finances, Evangelos Venizelos, ha fet saber aquest dijous que s'oposa a la celebració del referèndum sobre l'euro en unes declaracions en què afirma que la pertinença de Grècia a l'eurozona no pot dependre d'una consulta.

RedaccióActualitzat
"L'entrada de Grècia a l'eurozona és una conquesta històrica del país que no pot qüestionar-se. És una fita del poble grec que no pot dependre d'un referèndum", ha assenyalat l'oficina de Venizelos a través d'un comunicat.

El ministre de Finances grec ha canviat d'opinió respecte al que havia considerat dilluns després de tornar de Canes, on ha acompanyat Papandreu a la reunió amb els mandataris europeus abans del G-20. També s'hi ha oposat un altre ministre, concretament el de Desenvolupament, Michalis Chryssohoidis.

Amb tot això, i després que dues diputades més li han retirat el suport, Papandreu penja d'un fil i, de fet, ara mateix perdria la moció de confiança que s'ha de votar aquest divendres.

Venizelos s'oposa a la celebració d'un referèndum sobre el paquet de rescat financer del país a la zona euro, segons ha indicat una font del Ministeri de Finances. "En aquestes condicions, un referèndum és exactament el que el país no necessita. No hi hauria objeccions si totes les nostres qüestions pendents com ara la quota del préstec i la finalització del pla de rescat haguessin estat resoltes", ha dit la font a Reuters sota condició d'anonimat.

D'aquesta manera, Venizelos s'ha situat al costat de Merkel i Sarkozy, contraris a una consulta que endarrereix la implementació de les mesures que preveia el rescat.

Venizelos ha alçat la veu per dir que per protegir Grècia cal implementar "sense dilació" les decisions adoptades a la cimera del 27 d'octubre passat de l'Eurogrup que es va celebrar a Brussel·les.

Dos bàndols enfrontats en el si del govern grec

La posició d'Evangelos Venizelos consolida els dos bàndols enfrontats dins del mateix govern grec: l'un, encapçalat pel mateix Venizelos, i l'altre, per Papandreu, que vol convocar la consulta pel 4 de desembre.

Per això, les declaracions de Venizelos s'han d'entendre també en clau interna, ja que és el polític més ben situat per substituir Papandreu dins del seu partit.

Cal tenir en compte, a més, que el ministre de Finances va acudir a Canes per acompanyar Papandreu tot i que tenia una afecció a l'estómac per la qual havia hagut de ser hospitalitzat. Finalment, però, va viatjar a Canes perquè, segons ha dit, el viatge era "una obligació nacional".




Anar al contingut