El primer ministre italià, Silvio Berlusconi, parla amb diversos parlamentaris, en una imatge d'arxiu. (Foto: Reuters.)
El primer ministre italià, Silvio Berlusconi, en una imatge d'arxiu. (Foto: Reuters.)
Roma

El govern de Berlusconi aprova les mesures anticrisi acordades amb la UE

"In extremis". Només unes hores abans de la cimera del G20, Itàlia ha aprovat algunes de les reformes econòmiques a què el primer ministre, Silvio Berlusconi, s'havia compromès la setmana passada davant els seus socis comunitaris. En un consell de ministres extraordinari a Roma, l'executiu ha acordat una sèrie de mesures sota el paraigua d'una "maxi-esmena" que s'inclou al projecte de llei dels pressupostos de l'any que ve. El govern italià vol demostrar així que pot garantir la seva estabilitat financera i sortir del punt de mira. Itàlia, la tercera economia europea, té un deute equivalent al 120% del seu PIB.

RedaccióActualitzat
Amb aquestes mesures, el primer ministre italià vol protegir el país del risc de contagi de la crisi grega i rebaixar la tensió del seu deute sobirà. La desconfiança dels mercats ha elevat la prima de risc dels bons italians al mateix nivell a partir del qual Irlanda i Portugal van haver de ser rescatades.

No han transcendit els detalls de les reformes, però es preveu que incloguin algunes relatives a retardar l'edat de jubilació dels 65 als 67 anys, la reforma laboral, la liberalització i venda de part del patrimoni immobiliari de l'Estat o la reducció de la burocràcia.

El govern italià podrà ara assistir a la cimera del G-20 d'aquest dijous a Canes amb part de les mesures exigides per la UE ja aprovades. Això hauria de ser vist pels mercats com un senyal d'estabilitat financera.

Itàlia es troba en primera línia de la desconfiança per part dels mercats en la solvència dels estats de l'eurozona, incrementada després de l'anunci per part del govern d'Atenes que sotmetrà a referèndum els acords assolits la setmana passada a Brussel·les sobre el rescat grec. Les turbulències generades dimarts van fer que la prima de risc del deute italià superés per moments els 455 punts bàsics, un rècord des de la creació de l'euro.
Anar al contingut