Tindouf

El cervell logístic del segrest dels tres cooperants a Tindouf és Omar Saharaui

TV3 ha tingut accés als detalls del segrest dels tres cooperants, entre ells dos espanyols, al camp de refugiats de Tindouf fa gairebé una setmana. Els segrestadors van poder sorprendre les víctimes mentre dormien i endur-se-les gràcies a una minuciosa planificació feta per l'autor material d'un altre segrest, el dels cooperants de Barcelona Acció Solidària, el 2009. Hem pogut confirmar que els cooperants són al nord de Mali, a mans d'un dels quatre líders d'Al-Qaeda del Magreb Islàmic.

TV3Actualitzat
Els segrestadors dels tres cooperants capturats el 22 d'octubre a Tindouf van actuar en col·laboració amb còmplices saharauis, amb els quals van preparar un pla minuciós. Són detalls que TV3 ha pogut saber de fonts pròximes a la investigació a Mali i Mauritània.

Les mateixes fonts han explicat que darrere del segrest hi ha Omar Saharaui, l'autor material d'un altre segrest, el dels tres cooperants catalans de Barcelona Acció Solidària el 2009.

Els detalls del segrest

La nit del 22 d'octubre, quatre tot terrenys van penetrar en territori del Front Polisario provinents del nord de Mali. A la frontera van deixar dos vehicles i els van cremar per no deixar pistes. Van continuar fins a Rabuni, on van segrestar els tres cooperants, que dormien a prop de la seu del govern saharaui.

Després d'un tiroteig amb guardes saharauis van fugir amb els ostatges en direcció a Mali. A la frontera, van abandonar els dos vehicles i van continuar la ruta en un comboi fortament armat que els esperava per dur-los a les bases que Al-Qaeda té al nord de Mali.

Tot apunta que darrere d'aquest operatiu hi ha Mohamed Yahia el-Jaouadi, líder d'una de les quatre cèl·lules d'Al-Qaeda al Sahel. Els seus homes són mauritans i saharauis formats pel Front Polisario i reclutats per Al-Qaeda.

El-Jaouadi era poc conegut fins ara per les autoritats espanyoles, però el responsable de la logística del segrest és un vell conegut. Es tracta d'Omar Saharaui, l'autor del segrest dels tres cooperants catalans de Barcelona Acció Solidària a Mauritània el 2009.

Omar Saharaui va ser detingut poc després per Mauritània, però va quedar en llibertat 10 mesos més tard per la pressió de Madrid. El seu alliberament i un rescat econòmic van servir perquè Al-Qaeda deixés anar els tres catalans.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut