Una treballadora sanitària preparada per intervenir en la interrupció d'un embaràs.
Una treballadora sanitària, preparada per intervenir en la interrupció d'un embaràs.
Barcelona

El nombre d'avortaments disminueix un 7% en un any a Catalunya

El nombre d'avortaments practicats a Catalunya durant el 2010 va disminuir prop d'un 7% respecte a l'any anterior. Això situa el nombre d'interrupcions voluntàries de l'embaràs una mica per sobre de les 24.000. Segons la Conselleria de Salut, les dades demostren que "es consolida una tendència a la baixa", tant entre les dones d'origen estranger com entre les autòctones. En xifres absolutes aquest descens es tradueix en 3.000 avortaments menys en els últims dos anys.

RedaccióActualitzat
Les dones que interrompen l'embaràs tenen una edat mitjana de 28 anys i el 30% ja havia avortat alguna vegada. Gairebé la meitat són estrangeres i no viuen en parella. Dues de cada deu estan a l'atur. El 90% dels avortamens es produeix dins de les 12 primeres setmanes d'embaràs. El màxim de temps segons la nova legislació és 14 setmanes, i fins a set per a l'anomenat avortament farmacològic.

Coincidint amb la presentació d'aquestes dades, la Generalitat ha informat també que a partir de l'1 de novembre les dones no hauran d'avançar els diners de la intervenció sinó que els centres d'assistència primària, després de valorar el cas, derivaran les dones al centre més adequat perquè se'ls practiqui l'avortament. Això es fa d'acord amb la legislació estatal aprovada el juliol de 2010 i amb la resolució del concurs públic, que destinarà 3,5 milions d'euros a dos clíniques de Barcelona per fer al voltant de 13.000 avortaments quirúrgics durant un any.

El protocol a seguir és que aquelles dones que no volen continuar amb l'embaràs, siguin derivades a ambulatoris que dispensin fàrmacs abortius o a les dues clíniques acreditades. Si l'embaràs presenta complicacions específiques, les pacients seran dirigides cap a algun dels hospitals de referència que ja fan les intervencions quirúrgiques més complicades.
Anar al contingut