Brussel·les

L'eurozona aprova desbloquejar 8.000 milions per a Grècia i demana als bancs que perdonin deute

Els ministres d'Economia dels països de l'euro han aprovat el lliurament de 8.000 milions d'euros més a Grècia, uns diners que formen part del sisè tram del pla d'assistència financera al país. Es calcula que amb aquests diners, Grècia pot respirar i alleugerir el seu deute fins a principis del 2012. Per millorar la situació, els ministres de finances també han acordat demanar a les entitats bancàries que assumeixin una pèrdua d'entre el 50 i el 60% del deute grec davant de l'empitjorament de la situació al país. Al juliol ja se'ls havia demanat acceptar una quitança del 21%.

RedaccióActualitzat
La decisió arriba després que la Comissió Europea, el Banc Central Europeu i el Fons Monetari Internacional (FMI) han presentat el seu informe sobre la situació econòmica del país.

Està previst que el pagament es faci durant la primera quinzena de novembre. El que s'ha acordat, a l'espera encara de l'aprovació de la Junta del Fons Monetari Internacional, és el sisè tram d'un paquet total de 110 bilions d'euros en préstecs bilaterals acordats entre la Unió Europea i Grècia el maig de l'any passat.

El president de l'Eurogrup, Jean-Claude Juncker, ha confirmat que els ministres de Finances de la zona de l'euro han acordat també elevar "substancialment" la contribució del sector privat en el segon rescat grec. A la pràctica això significa que la banca haurà de perdonar deute a Grècia.

Segons l'informe sobre la situació de l'economia grega, cal que les entitats acceptin una quitança d'entre el 50 i el 60% del deute perquè els 109.000 milions que Europa i l'FMI van acceptar destinar al país serveixin d'alguna cosa. L'objectiu és reduir l'endeutament del país del 160% actual al 120% el 2020.

Reunions pel futur de l'euro

La decisió sobre Grècia precedeix un cap de setmana en què la zona euro enfila intenses negociacions per aconseguir frenar d'una vegada la crisi del deute europeu. I les perspectives d'èxit no són, ara com ara, gaire optimistes.

Aquest dissabte es reuneixen a Brussel·les els ministres de l'Ecofin. Al vespre, hi haurà una nova trobada de la cancellera alemanya Angela Merkel i el president francès Nicolas Sarkozy, que mantenen posicions ben diferents sobre com reforçar el fons de rescat europeu. Diumenge finalment hi ha cimera doble, dels líders de l'eurozona i de la Unió Europea, i davant les escasses possibilitats d'acord, una altra de convocada per dimecres.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut