Detall de la declaració aprovada a Sant Sebastià (Foto: lokarri.org)
Detall de la declaració aprovada a Sant Sebastià (Foto: lokarri.org)
Sant Sebastià

Text íntegre de la Conferència de Pau de Sant Sebastià

Actualitzat
"Hem vingut al País Basc perquè creiem que ha arribat l'hora i la possibilitat de finalitzar l'última confrontació armada a Europa. Creiem que aquest objectiu es pot assolir ara amb el suport de tota la ciutadania, dels representants polítics i d'Europa i de la comunitat internacional.

Volem deixar clar que no hem vingut aquí avui per imposar res o pressuposant que tenim el dret o l'autoritat de dictar a la ciutadania d'aquest país, als seus actors o representants polítics, què s'ha de fer. En canvi, hem vingut amb bona fe i amb l'esperança de poder oferir idees des de la nostra experiència resolent llargs conflictes que van afligir les nostres societats i pobles, així com la d'altres que vam ajudar a resoldre.

Sabem per la nostra pròpia experiència que posar fi a una situació de la violència i conflicte i aconseguir una pau duradora mai no és fàcil: cal tenir coratge, voluntat d'assumir riscos, compromisos profunds i generositat i visió d'home d'estat. La pau ve quan el poder de la reconciliació pesa més que els hàbits la nostra pròpia experiència, i quan arriba una veritable oportunitat d'assolir la pau s'ha d'aprofitar.

La creixent exigència de la ciutadania d'aquest país i els seus representants polítics per superar el conflicte mitjançant el diàleg, la democràcia i la no-violència ha creat aquesta oportunitat. D'acord amb això, pensem que és possible posar fi avui a més de cinquanta anys de violència i assolir una pau justa i duradora. D'acord amb això, voldríem establir els cinc punts següents:

1. Demanem a ETA que faci una declaració pública de cessament definitiu de l'activitat armada i sol·licitar diàleg amb els governs d'Espanya i França per tractar exclusivament les conseqüències del conflicte.

2. Si aquesta declaració es realitzés, instem els governs d'Espanya i França a donar-hi la benvinguda i a acceptar obrir converses per tractar exclusivament les conseqüències del conflicte.

3. Instem a adoptar passos profunds per avançar en la reconciliació, reconèixer, compensar i atendre totes les víctimes, reconèixer el dolor causat i ajudar a curar les ferides personals i socials.

4.
Per la nostra experiència de resolució de conflictes, hi ha sovint altres qüestions que, si es tracten, poden ajudar a assolir una pau duradora. Suggerim que els actors no violents i representants polítics es reuneixin i discuteixin qüestions polítiques, així com altres de relacionades, amb el respecte, amb una consulta a la ciutadania, cosa que podria contribuir a una nova era sense conflicte. Per la nostra experiència, les terceres parts observadores o facilitadores ajuden al diàleg. Aquí el diàleg el podrien proveir facilitadors internacionals si així ho decidissin les parts involucrades.

5. Estem disposats a organitzar un comitè de seguiment a l'ONU d'aquestes recomanacions".
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut