Sant Sebastià

La Conferència per promoure la resolució del conflicte al País Basc, un aval en el camí cap a la pau

La presència de l'exsecretari general de l'ONU, Kofi Annan, i la del líder del Sinn Féin, Gerry Adams, a la Conferència Internacional per promoure la resolució del conflicte al País Basc representa un aval en les expectatives sobre un nou moviment d'ETA que suposi un pas important en el camí cap a la pau.

Myriam CordónActualitzat
El 12 de març del 2006 se celebrava l'assemblea constitutiva de Lokarri, una xarxa ciutadana l'origen de la qual s'ha de situar en el moviment social pel diàleg Elkarri, que va néixer el 1992 per defensar i mobilitzar el model de solució pacífica i dialogada al conflicte basc. Elkarri va estar coordinat, durant 14 anys, per Jonan Fernández, actual director de Baketik Centre per la Pau d'Arantzazu, autor de nombrosos llibres sobre l'apropament a una resolució del conflicte basc i un personatge molt conegut i valorat per diversos sectors de la societat civil del país.

La història de Lokarri és la d'un moviment que "durant 13 anys ha lluitat per aconseguir l'acceptació social majoritària i el suport polític determinant per a la no-violència, el diàleg sense exclusions i la taula de partits". Juntament amb aquest, molts altres corrents, fruit de la voluntat social del poble basc per superar una situació de conflicte, han treballat en diferents àmbits fora de la política i de les vies més conegudes. Aquesta organització, juntament amb el Grup Internacional de Contacte (GIC), reunirà dilluns a la ciutat de Sant Sebastià una delegació encapçalada per l'exsecretari general de la ONU, Kofi Annan, que reunirà tots els partits polítics bascos excepte el Partit Popular i UPyD, així com tots els sindicats i la patronal basca Confebasc. A més del Nobel de la Pau, la delegació també està integrada per Gerry Adams, Bertie Ahern, Pierre Joxe, Gro Harlem Brundtland i Jonathan Powell.

Segons els seus organitzadors, la Conferència, a la qual no assistirà el lehendakari Patxi López, pretén aprovar una resolució que, d'una banda, reclami a ETA el seu final i, de l'altra, demani al govern que s'impliqui i faci més passes per afavorir el procés de pacificació i normalització. La trobada pretén ser decisiva per impulsar una resolució de temes essencials, com són el final de la violència per part d'ETA, la política penitenciària, la legalització de Sortu o el reconeixement de les víctimes del terrorisme.

Les diverses personalitats i representants dels organismes internacionals, partits polítics i entitats econòmiques i socials que hi assistiran han fet aportacions a la cimera per elaborar les bases de les conclusions, que es faran públiques dilluns a la tarda.

La conferència internacional de dilluns és un nou intent, promogut per Lokarri i cinc entitats internacionals (Berghof Foundation, Conciliation Resources, The Desmond Tutu Peace Foundation, NOREF, Grup Internacional de Contacte) per apropar el final de la violència i la normalització política a Euskal Herria. La trobada, que tindrà caràcter privat i que no compta amb el reconeixement oficial del govern espanyol com a mecanisme de mediació en el conflicte, se celebrarà al Palau Aliete (Casa de la Pau) de Sant Sebastià.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut