Bilbao

El lehendakari López acata la sentència d'Otegi, però entén que generi sorpresa i frustració

El govern basc "respecta i acata" la sentència de l'Audiència Nacional contra l'esquerra abertzale i l'exportaveu de Batasuna, Arnaldo Otegi. Tot i això, el lehendakari, Patxi López, admet que la resolució pot generar "sorpresa i frustració" entre la societat basca en un moment en què "s'està tancant el cicle de terrorisme". D'altra banda, el PNB veu la sentència com un "pas enrere" i una "absurditat politicojudicial" perquè relaciona que "tot és ETA en el món de l'esquerra abertzale". El PP s'hi mostra satisfet i afirma que la decisió judicial demostra que Otegi "ha actuat al marge de la llei".

Actualitzat
El lehendakari, Patxi López, ha assegurat que el govern basc "respecta i acata" la sentència de l'Audiència Nacional, que ha condemnat 5 dirigents de l'esquerra abertzale pel "cas Bateragune", entre ells l'exportaveu de Batasuna Arnaldo Otegi i l'exdirigent de LAB Rafa Díez Usabiaga. Per López, és l'"obligació" de l'executiu del País Basc respectar les decisions dels tribunals.

Tot i així, el lehendakari assegura que entén que la resolució "hagi pogut generar sorpresa i, fins i tot, frustració en alguns sectors de la societat basca en els temps que estem vivint". Patxi López argumenta que aquesta incomprensió dels ciutadans pot venir donada en un moment en què "s'està tancant el cicle del terrorisme i violència al país ".


"Un pas enrere"


El PNB considera que la sentència de l'Audiència Nacional és un "pas enrere" en la normalització de la convivència a Euskadi i "una absurditat politicojudical". A través d'un comunicat, els nacionalistes bascos critiquen que la resolució es basi en la tesi que "tot és ETA en el món de l'esquerra abertzale".

El partit, presidit per Iñigo Urkullu, afegeix que el "joc de si el que s'ha jutjat obeeix a una directriu d'ETA o de si és un estratègia compartida amb ETA o de qui és per sobre de qui en aquest món" no són més que "càbales artificioses i que pertanyen als debats interessats del passat". Pel PNB és "imprescindible" obrir una nova etapa al País Basc en què l'esquerra abertzale també pugui participar en els espais polítics i institucionals perquè respon a una "realitat social".

El PP: "Otegi ha actuat al marge de la llei"

A tot això, el PP celebra que l'Audiència Nacional hagi emès una sentència no política. La vicesecretària d'organització dels populars, Ana Mato, s'ha mostrat "satisfeta" amb la decisió judicial que condemna Otegi a 10 anys de presó. Segons el PP, la sentència demostra que Otegi "ha actuat al marge de la llei i, per tant, ha de complir amb la seva responsabilitat.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut