París

Un exconseller de Chirac assegura que li va lliurar 20 milions de dòlars en negre

Un exconseller presidencial francès, Richard Bourgi, ha xifrat en 20 milions de dòlars el diner negre que suposadament diversos líders africans van lliurar entre 1997 i 2005 al llavors president, Jacques Chirac, i al que seria el seu primer ministre entre 2005 i 2007, Dominique de Villepin. Com que Chirac era un apassionat de l'art i la cultura africana, en una ocasió el president de Burkina Faso li va fer arribar els feixos de bitllets dins d'un tam-tam. Però normalment arribaven dins de maletins que, segons Robert Bourgi, també havien rebut regularment Jean Marie LePen i els presidents Georges Pompidou, Valéry Giscard d'Estaing i François Mitterrand.

Actualitzat
Li deien "Monsieur Afrique" i també "el portador de maletins". Richard Bourgi era l'home de confiança de l'Elisi amb els presidents de les antigues colònies africanes. I ara ha decidit trencar el silenci. En un llibre que s'ha filtrat a la premsa, assegura que durant els governs de Jacques Chirac, i amb Dominique de Villepin també al poder, va portar fins a 20 milions de dòlars en efectiu que van servir per pagar les campanyes electorals del president.

Bourgi diu que el mateix Chirac li preguntava sovint: "Pesa molt, avui, el maletí?", i comptava els feixos de bitllets davant d'ell. D'això, no n'hi ha proves, més enllà del seu testimoni. Per això han anunciat que el portaran als tribunals per difamació tant l'expresident Chirac com De Villepin, que darrere Bourgi hi veu una mà oculta ja que aquest disculpa Nicolas Sarkozy, que segons ell hauria trencat aquest sistema de finançament irregular.

La trama sobre el diner negre africà surt a la llum la mateixa setmana en què s'espera la sentència del Tribunal d'Apel·lació de París sobre el cas "Clearstream", en el qual figura com a acusat Dominique de Villepin. "És una simple coincidència", ha dit Bourgi, que ha reconegut que no té "cap prova" per sostenir les seves acusacions.

L'advocat ha negat rotundament que fes aquestes revelacions per beneficiar a ningú i ha subratllat que no treballa, ni oficial ni oficiosament, per a l'actual president de França, Nicolas Sarkozy. "La meva consciència m'ha dictat el deure de parlar perquè [...] he vist moltes coses innobles. Vull una França neta, a dretes i esquerres", ha dit Bourgi, que no ha justificat per què després de diverses dècades treballant "fora de la llei "ha trencat ara el seu silenci.

El sistema fraudulent que denuncia és, segons Bourgi, era una pràctica habitual que s'estén als mandats dels presidents Georges Pompidou, Valéry Giscard d'Estaing o François Mitterrand.

Tant Chirac com De Villepin han anunciat que es querellaran contra Bourgi. Des del Partit Socialista francès Martine Aubry ha qualificat les revelacions de "extremament greus" i ha afegit que prefereix esperar que la Justícia actuï.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut