Barcelona

1,2 milions d'alumnes comencen un curs sense sisena hora, "setmana blanca" ni ordinadors personals

El nou curs escolar ha començat enmig del conflicte sobre la immersió lingüística i amenaçat per les retallades, però amb l'objectiu de reduir el fracàs escolar. Gairebé 1,3 milions d'alumnes han entrat a les aules, 21.000 més que el curs passat, un augment que ha d'assumir la mateixa plantilla de professors. El Departament d'Ensenyament ho soluciona augmentant una hora de jornada lectiva als poc més de 67.000 mestres i encabint més alumnes en uns 200 col·legis. Les escoles, que tenen un pressupost retallat d'un 10% aquest curs, han optat majoritàriament per acabar les classes a dos quarts de cinc de la tarda, tot i que també n'hi ha que ho faran a les cinc i una minoria a les quatre o tres quarts de cinc.

Actualitzat
Llibres, motxilles, bates, presses i alguna llàgrima. Torna l'escola, o arriba per primer cop, per a 1.280.232 estudiants. S'enceta un curs marcat per l'austeritat que imposa la tisorada pressupostària i la polèmica sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya sobre el model d'immersió lingüística.

L'ensenyament obligatori suma aquest curs 21.000 nous alumnes, un augment que haurà d'assumir la mateixa plantilla de professors i el mateix nombre de centres educatius existents el curs passat perquè no hi ha diners per a contractacions ni tampoc per construir.

Serà un curs complicat, la mateixa consellera Irene Rigau ho ha reconegut. Els 67.054 professionals hauran d'ampliar una hora la seva jornada lectiva mentre que unes 210 escoles han hagut d'encaixar més alumnes dels que els pertocava per fer-hi front. Uns 20.000 alumnes rebran classe en un dels 1.015 barracons, 50 menys que el curs passat, que hi ha a Catalunya.

Canvis i novetats

La contenció pressupostària també ha acabat amb la sisena hora, que només mantindran 442 escoles, la meitat d'elles rurals, i la digitalització de les aules. L'Educat 1x1, que promovia que cada alumne disposés d'un ordinador personal, es reconvertirà en l'Educat 2.0, en què els col·legis passaran a ser els propietaris de pissarres digitals i ordinadors.

Una altra proposta estrella de l'anterior govern tripartit, la "setmana blanca", també desapareix del calendari educatiu.

En el capítol de novetats, destaca la introducció dels exàmens de setembre a Secundària, de la nova avaluació diagnòstica de quart d'ESO, del llançament d'un web per a famílies per a la implicació dels pares en l'educació dels fills i del nou servei de Suport Escolar Personalitzat, que oferirà eines per combatre el fracàs escolar.

Les ajudes de menjador es mantindran en 26 milions i les de transport escolar augmentaran de 41 a 50.

En català


El curs arrenca enmig de la polèmica generada per la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya perquè el castellà també sigui llengua vehicular a les escoles. Ara com ara, a l'espera del recurs a la resolució judicial que el govern ha presentat, el model d'immersió lingüística no es variarà.

La coordinadora de la plataforma Somescola.cat, que aglutina famílies, professors i associacions en defensa de la llengua i la cultura catalanes, intentarà que totes les escoles que ho desitgin, públiques, privades i concertades, pengin a l'entrada del centre la pancarta "Una llengua, una escola, un país, Somescola.cat", per manifestar el seu suport a l'actual model lingüístic.

Aquesta mateixa plataforma, aprofitant l'inici del curs, ha convocat concentracions de protesta davant dels ajuntaments catalans a partir de les set de la tarda en què es preveu llegir la moció en defensa del model català.

La factura per als pares

L'inici del curs es deixa sentir a les economies familiars, amb una despesa mitjana a Catalunya de 1.027 euros. L'arrencada en una escola pública costa als pares 630 euros, 10 més que l'any passat; a la concertada, 1.100 euros, una xifra igual que l'anterior curs, i a la privada, 1.350 euros, uns 100 euros menys que el 2010.

Els llibres de text s'han apujat al voltant d'un 1% i representen una despesa mitjana d'uns 192 euros. La roba i calçat és la despesa que més encareix el pressupost segons un estudi recent de la Federació d'Usuaris i Consumidors Independents. A l'escola pública la factura surt per uns 112 euros mentre que a la concertada i la privada puja a 230 i 250, respectivament.

A Catalunya, Madrid i València és on resulta més car iniciar el curs mentre que a La Rioja, les Canàries i Galícia és on és més econòmic.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut