Madrid

El Tribunal Superior de Justícia de Madrid, que investiga el "cas Gürtel", arxiva les causes contra Bárcenas i Galeote

El Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM), que investiga el "cas Gürtel", ha arxivat provisionalment la causa contra l'exsenador i extresorer del PP Luis Bárcenas i també la que hi havia contra l'exregidor del PP a Estepona Ricardo Galeote. El jutge Antonio Pedreira, que instrueix el cas, considera que no hi ha prou indicis dels delictes de què se'ls acusava. La Fiscalia Anticorrupció ja ha anunciat que recorrerà la decisió del magistrat.

Actualitzat
El magistrat Antonio Pedreira considera que no hi ha prou indicis dels delictes de frau fiscal i blanqueig de capitals de què s'acusava l'exsenador i extresorer del PP Luis Bárcenas i per això ha acordat l'arxivament provisional de la causa contra ell.

La sentència del jutge suposa un important revés als informes policials que asseguraven que Luis Bárcenas s'hauria embutxacat més d'1,3 milions d'euros de la trama "Gürtel". El magistrat, però, considera que no hi ha proves prou sòlides per acreditar que Bárcenas fes cap acció que suposés l'adjudicació d'obres o favors a l'entramat d'empreses dirigit per Francisco Correa i afegeix que tampoc queda acreditat que les anotacions de "Luis el Cabrón" o "LB" que apareixien a la comptabilitat "B" de les empreses de Correa corresponguessin a Luis Bárcenas.

Respecte al delicte fiscal, corresponent a l'exercici del 2003, el magistrat deixa clar que hauria prescrit l'1 de juliol del 2009. L'extresorer del PP, que sempre va negar els delictes que se li imputaven, va demanar la baixa temporal del partit presidit per Rajoy per la seva imputació en aquest cas. També va deixar les funcions de tresorer i va renunciar al seu escó de senador.

Arxivada també la causa contra Galeote

El magistrat Antonio Pedreira també ha decidit tancar de forma temporal la causa contra l'exregidor del PP a Estepona Ricardo Galeote. El jutge ha argumentat el mateix motiu que per tancar la causa contra Bárcenas: que no hi ha prou indicis d'activitats delictives. L'acusació contra Galeote se basava en el fet que l'Ajuntament d'Estepona va fer suposadament algunes compres a un preu més baix del de mercat a l'empresa Special Events de la trama de Correa.

La Fiscalia recorrerà

La decisió del jutge Pedreira no és ferma i, de fet, la Fiscalia Anticorrupció ja ha anunciat que recorrerà el tancament de les dues causes. Ho ha confirmat aquest dijous a la tarda el fiscal en cap d'Anticorrupció.
Anar al contingut