Madrid

Llum verda al Congrés a la presa en consideració de la reforma constitucional

El Congrés dels Diputats ha aprovat, per 318 vots a favor, 16 en contra -entre ells el del diputat socialista Antonio Gutiérrez- i dues abstencions, la presa en consideració de la reforma constitucional pactada pel PSOE i el PP per limitar el dèficit públic. Convergència i Unió, en canvi, no ha votat. Durant el debat, socialistes i populars han assegurat que la reforma és bona per generar confiança en l'economia i han demanat lleialtat institucional a les autonomies. CiU, en canvi, ha mostrat una posició crítica amb la reforma. El cap de files de la federació nacionalista a Madrid, Josep Antoni Duran i Lleida, ha insistit que la reforma trenca el procés constituent i lamina l'autonomia financera de les comunitats autònomes. Duran ha anunciat, a més, que Catalunya fixarà el seu propi sostre de dèficit, al marge del que pactin el PSOE i el PP.

Actualitzat
El Congrés dels Diputats ha debatut en un ple extraordinari la reforma "exprés" de l'article 135 de la Constitució, que es fa pel procediment d'urgència, davant la proximitat de les eleccions generals, convocades pel 20 de novembre. El calendari obliga a dissoldre les cambres el 27 de setembre, i això ha fet que s'hagin escurçat els terminis. La cambra baixa ha tirat endavant -per 318 vots a favor, 16 en contra i dues abstencions- la presa en consideració de la reforma constitucional, així com fixar una disciplina pressupostària per a totes les administracions. CiU, per la seva part, no ha votat en la presa en consideració de la reforma.

La proposta de tramitació es votarà al Congrés divendres


Així doncs, la tramitació parlamentària continua divendres amb el debat i la votació de la proposició de reforma de l'article 135 de la Constitució. Fins dijous a les dues del migdia els grups tenen temps per presentar-hi esmenes. Malgrat l'aprovació d'ara, la proposta de PSOE i PP ha rebut fortes crítiques des dels grups de l'oposició. Els dos partits majoritaris han defensat la mesura per retornar la confiança als mercats i assegurar l'estat del benestar. També han negat que suposi una retallada de l'autogovern de les comunitats autònomes.

El PSOE descarta una retallada de la despesa social


En la seva primera intervenció de defensa de l'acord, el portaveu del PSOE, José Antonio Alonso, ha defensat la reforma, que ha definit com una mesura solvent i contundent davant la manca de confiança dels mercats en el dèficit espanyol. Alonso també ha descartat que la mesura impliqui una retallada de la despesa social.

L'únic socialista que ha discrepat de la reforma ha estat Antonio Gutiérrez, que ha trencat la disciplina de vot i hi ha votat en contra argumentant que "no soluciona res" i serà "un llast per al futur".

El PP nega que suposi una limitació a l'autogovern

També en el torn de defensa de la proposta, la portaveu del PP, Soraya Sáenz de Santamaría, ha negat que la modificació suposi una limitació de l'autogovern de les comunitats autònomes. A més, la portaveu popular ha defensat la reforma com a "necessària, oportuna i responsable", i ha insistit que l'estabilitat pressupostària és una garantia de les polítiques socials i un reforç al model d'Estat.

En la mateixa línia, Sáenz de Santamaría ha sentenciat: "No hi ha política social si no s'asseguren els recursos per mantenir-la. La resta seran promeses buides un dia i retallades injustes l'endemà."

CiU anuncia que Catalunya fixarà el seu propi sostre de dèficit

El cap de files de Convergència i Unió a Madrid ha insistit que la reforma trenca el procés constituent i lamina l'autonomia financera de les comunitats autònomes.

Duran i Lleida considera "esperpèntic" que amb "nocturnitat i traïdoria" s'hagi "fet a miques" el consens constitucional. CiU, que no és partidària de limitar el dèficit en la Constitució, ni que sigui per llei, defensa l'estabilitat pressupostària, però ha criticat durament la manera amb què populars i socialistes han acordat establir-la, i ha advertit el "xoc de trens" que suposa aquesta ruptura del consens i que, segons ha dit, tindrà conseqüències negatives.

En qualsevol cas, Duran i Lleida s'ha remès a l'anunci que Catalunya fixarà el seu propi sostre de dèficit, al marge del que pactin el PSOE i el PP.

Tot i les crítiques de la federació nacionalista, els portaveus parlamentaris del PSOE i el PP han fet una crida a CiU a sumar-se a l'acord. Per Alonso, queda clar l'"interès" dels socialistes per arribar a un acord amb CiU, perquè és una força política que va ser en el consens institucional del 1978 i perquè governa Catalunya. En el mateix sentit, han estès la seva crida al consens al portaveu d'ERC, Joan Ridao, i al d'IU, Gaspar Llamazares.

ERC creu que la reforma és "més pròpia d'una insolació d'estiu"

El secretari general d'ERC, Joan Ridao, considera que la reforma de la Constitució és innecessària i ha manifestat que sembla "més pròpia d'una insolació d'estiu", a més de ser "políticament molt perillosa".

Ridao ha lamentat també que "l'últim cop de les polítiques d'esquerra" s'hagi fet amb les presses i que socialistes i populars no hagin tingut en compte la resta de parlamentaris i ciutadans, a qui, segons ha dit, "els han privat de referèndum". I és que, diu, tot plegat evidencia que aquests dos partits no volen reformar l'"obsolet" sistema polític malgrat l'actual "descrèdit" que viu la política amb moviments com el 15-M.

IU i ICV aniran al TC si es rebutja la impugnació al tràmit

IU i ICV han manifestat que estan disposats a recórrer davant del Tribunal Constitucional si la mesa del Congrés rebutja la seva impugnació al tràmit de proposició de la reforma. Per les dues formacions, la proposta "prioritza els interessos dels prestamistes sobre les necessitats socials de la ciutadania".

Sindicats i agents socials, en contra

La reforma ha començat el tràmit al Congrés la vigília que s'iniciïn les protestes que els sindicats CCOO, UGT i diverses organitzacions socials han convocat  contra la reforma de la Constitució. La primera serà a tot el territori espanyol aquest dimecres, 31 d'agost. També n'hi haurà l'1 de setembre, així com una manifestació només a Madrid el dia 6.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut