El president de la Generalitat, Artur Mas, en una imatge d'arxiu (Foto: ACN)
El president de la Generalitat, Artur Mas, en una imatge d'arxiu (Foto: ACN)
Barcelona

CiU estaria a favor de la reforma de la Constitució amb la condició que no s'especifiqui cap xifra concreta de dèficit

Les negociacions per la reforma de la Constitució ja han donat el tret de sortida. El PSOE i el PP han començat a mantenir converses amb Convergència i Unió, i segons Catalunya Ràdio la federació nacionalista estaria a favor de la seva modificació tot i que amb condicions. CiU condiciona el seu suport a la reforma constitucional, que preveu equilibrar els pressupostos de les administracions espanyoles, al fet que el redactat final de la carta magna no inclogui una xifra concreta al sostre del dèficit.

Actualitzat
Convergència i Unió acceptaria la reforma constitucional però amb una condició. Segons Catalunya Ràdio, els convergents donarien suport a la modificació de la Constitució només si no recull una xifra específica de dèficit.

D'aquesta manera, el PSOE i el PP ha obert el torn de negociacions amb la federació nacionalista per aconseguir portar a terme els canvis necessaris a la carta magna i marcar un límit de despesa de les administracions públiques abans d'acabar aquesta legislatura.

Rubalcaba tampoc vol xifres concretes

Des del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba ha agafat les regnes de la negociació i ha començar a pautar alguna de les bases principals que hauria d'incloure la reforma constitucional.

En la mateixa línia que els convergents, Rubalcaba hauria proposat als populars no incloure xifres concretes sobre el sostre de dèficit, per aconseguir que el canvi sigui el més flexible possible per silenciar les crítiques i sumar suports polítics.

Front comú català a favor del referèndum

Malgrat les maniobres de Rubalcaba, però, les crítiques entre els els partits de l'oposició -i fins i tot des de les mateixes files del PSOE, en alguns casos- ja s'han començat a fer sentir.

A Catalunya, ICV ha reclamat als principals partits del país que facin front comú per aconseguir que la reforma es voti en referèndum.

Pel líder d'ICV, Joan Herrera, és imprescindible que CiU i PSC facin pinya per aconseguir "que la gent es pugui pronunciar" sobre aquesta qüestió.

El PNB reclama el suport del PSC

Per la seva part, el PNB vol aprofitar la reforma constitucional per encabir-hi una esmena sobre el dret a decidir. A més, el partit basc també s'ha mostrat convençut de la necessitat que aquesta reforma sigui votada en referèndum i ha remarcat que per aconseguir-ho és bàsic aconseguir que tots els partits nacionalistes de l'Estat treballin conjuntament en aquesta direcció.

En aquest sentit, el seu líder, Josu Erkoreka, ha instat els socialistes catalans a desmarcar-se de la política del PSOE i alinear-se amb el bloc nacionalista.

Malgrat tot, però, s'espera que el PSC no es pronunciï fins dilluns, quan celebri la reunió de la seva executiva.
Anar al contingut