Barcelona

ICV reclama a CiU i al PSC fer front comú per aconseguir que la reforma de la Constitució es voti en referèndum

Iniciativa per Catalunya-Esquerra Unida i Alternativa volen fer front comú amb els principals partits catalans per aconseguir que la reforma de la Constitució plantejada pel PSOE i el PP es ratifiqui en referèndum. El líder d'ICV, Joan Herrera, ha instat CiU i el PSC a unir forces amb l'objectiu d'aconseguir que els canvis constitucionals que es plantegin es puguin portar a les urnes. Aquestes dues formacions esperaran a saber com es tanca la redacció de la proposta de reforma per decidir si demanen un referèndum de ratificació. ERC aposta per plantar-se durant les votacions i deixar sols els diputats de PP i PSOE.

Actualitzat
El secretari general d'Iniciativa, Joan Herrera, ho té clar: cal fer un front comú català per portar qualsevol reforma que es faci de la Constitució a referèndum. Per això, el líder verd ha instat CiU i PSC a ser "coherents" i a sumar esforços en aquesta direcció, perquè considera imprescindible "que la gent es pugui pronunciar" sobre aquesta qüestió.

En aquest sentit, Herrera ha fet números i ha explicat que si se sumen els diputats que Convergència té al Congrés i Coalició Canària i UPN s'incorporen a aquest front, "només quedarien sis diputats per aconseguir que el referèndum es produeixi", una situació que serviria per evitar "el xantatge i la imposició antidemocràtica de Rodríguez Zapatero".

Herrera també ha volgut remarcar que és "inacceptable" consagrar la Constitució a una "política conservadora i lesiva per a les polítiques socials en el futur" i ha anunciat que ICV enviarà una carta a tots els diputats per demanar que se sumin a aquesta petició de referèndum.

ERC aposta per plantar-se durant les votacions

El diputat d'Esquerra Republicana, Joan Tardà, ha estat contundent en dir que el front català hauria de plantar populars i socialistes durant les votacions. "Crec que seria bo que tots els diputats catalanistes ens aixequem i, d'una manera ben rotunda i categòrica, ens n'anem. I que s'ho votin solets. Tal vegada, potser bascs i gallecs podrien fer el mateix", ha afegit Tardà.

Cayo Lara fa una crida a la mobilització

Per la seva banda, el coordinador general d'Izquierda Unida, Cayo Lara, ha fet una crida a la mobilització democràtica per mostrar el rebuig a l'aplicació de reformes constitucionals sense portar-les a referèndum.

Lara ha assegurat que "estarem als carrers i a les institucions", i ha anunciat que ja ha enviat una carta a diverses organitzacions polítiques, socials i sindicals per aconseguir una unitat que impulsi "la lluita conjunta".

El PNB també aposta per aquesta via

D'altra banda, el PNB també s'ha mostrat partidari d'aquesta via, i per això ha remarcat la necessitat que els diputats bascos, catalans i d'altres territoris de tot l'Estat uneixen forces.

En aquest sentit, ha demanat als socialistes catalans a Madrid que es desmarquin del PSOE i facin pinya amb els nacionalistes.

El calendari de la proposta

Precisament aquest dijous és l'últim dia que tenen tant PP com PSOE per acabar la proposta conjunta de la reforma de la Constitució espanyola que busca marcar un límit de despesa de les administracions públiques abans d'acabar la legislatura.

Segons el calendari, aquest divendres ja l'han de tenir enllestida i presentar-la davant les Corts. Un cop presentada, dimarts vinent s'admetrà a tràmit i a finals de setmana es farà la votació, que requereix una majoria de tres cinquenes parts del Congrés dels Diputats i del Senat.

En cas que la proposta tingui la majoria que li cal i no s'hagi demanat votar en referèndum, al cap de 15 dies, a mitjans de setembre, la reforma constitucional es considerarà ratificada i entrarà en vigor.

Amb tot, existeix la possibilitat que un 10% dels diputats de les dues cambres demanin dur la reforma a referèndum, una petició que ja ha agafat força a les xarxes socials i que alguns partits com ICV o PNB reclamen, però que, segons el cap de l'oposició, Mariano Rajoy, no serà caldrà aplicar.

Sigui com sigui, el dèficit públic zero que pretén reformar la Constitució no es començarà a aplicar fins al 2018 o el 2020 i serà flexible en funció de la situació econòmica d'Espanya en cada moment.

De moment, ni el PP ni el PSOE consideren que calgui aprofitar la reforma constitucional, la segona que es farà des de l'any 1978, per a cap altra cosa que no sigui fixar el sostre del dèficit i de la despesa.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut