Frankfurt

El BCE va comprar 22.000 milions de deute de la zona euro la setmana passada

El Banc Central Europeu (BCE) ha tornat a injectar diners al mercat secundari del deute de la zona euro. L'entitat ha confirmat que la setmana passada va adquirir 22.000 milions d'euros de deute sobirà. No ha indicat de quins països, però alguns operadors dels mercats asseguren que es tracta d'Espanya, Itàlia, Portugal i Irlanda. L'última vegada que el BCE va comprar deute dels estats membres de l'eurozona va ser a finals de març. La intervenció de l'organisme regulador ha contribuït a rebaixar la prima de risc d'Espanya i Itàlia i també ha impulsat les borses. Tant l'Ibex-35 com la resta de places europees han tancat aquest dilluns amb números verds, una tendència que s'ha repetit a l'altra banda de l'Atlàntic.

Actualitzat
Després de 19 setmanes sense intervenir-hi, el Banc Central Europeu ha adquirit bons de deute dels països de la zona euro amb problemes financers. Malgrat que no ha revelat el nom dels beneficiaris, es dóna per fet que va comprar deute d'Espanya i Itàlia la setmana passada i d'Irlanda i Portugal el 4 i 5 d'agost.

Amb aquesta intervenció, el BCE ja ha destinat 96.000 milions d'euros al mercat secundari del deute de l'eurozona. La partida més gran fins ara van ser els 16.500 milions del maig del 2010, quan els inversors van penalitzar Grècia.

Aquesta mena d'ajudes financeres han tirat endavant malgrat l'oposició de l'economista en cap del BCE i el president del Bundesbank, tots dos alemanys, i també dels bancs centrals de Luxemburg, Holanda i Finlàndia. De fet, Alemanya s'oposa també a la creació d'eurobons, una qüestió que plana sobre la reunió d'aquest dimarts entre Nicolas Sarkozy i Angela Merkel, tot i que Berlín ha desmentit que tinguin previst parlar-ne.

La inversió ha relaxat la prima de risc d'Espanya i Itàlia fins al voltant del 4,8%, després que en els moments més crítics va superar el 6%. En acabar la sessió de dilluns, la prima espanyola s'ha situat als 269 punts.

La intervenció del banc central també ha ajudat a consolidar els guanys de les borses. L'Ibex-35 ha pujat un 0,7% que li ha fet recuperar la cota dels 8.700 punts. A la resta d'Europa, París ha guanyat també un 0,7%, mentre que Londres ha avançat un 0,5% i Frankfurt, un 0,4%. A Wall Street la tendència també ha estat alcista perquè els mercats han celebrat l'anunci de Google de la compra de Motorola Mobility. Al final, tant el Dow Jones com el Nasdaq han remuntat un 1,8%.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut