Barcelona

Els ajuntaments catalans demanen una moratòria per ajornar el pagament dels 576 milions que els reclama l'Estat

Els ajuntaments catalans hauran de tornar 576 milions d'euros a l'Estat -el doble que l'any passat- pels avançaments rebuts el 2009, uns diners que els va transferir abans de saber-se l'abast de la crisi i l'impacte que això tindria en la recaptació. Però ara, en l'actual context de dificultats, no està gens clar com s'ho faran els consistoris. Diuen que és insostenible i demanen una moratòria.

Actualitzat
Uns 576 milions d'euros és el que hauran de tornar els municipis catalans a l'Estat corresponents a la liquidació de fa dos anys.

Per demarcacions, la que acumula un saldo negatiu més gran, i amb diferència, és Barcelona pel volum de població que té. I dels gairebé 500 milions a tornar, més de 300 corresponen només a la capital catalana, la quantitat més alta de tots els municipis de Catalunya. La segueixen, l'Hospitalet de Llobregat, amb 21 milions, i Badalona, amb 17.

Pel que fa als ajuntaments catalans de menys de 75.000 habitants, que han de tornar un total de 137 milions d'euros, Manresa és la que haurà de tornar més diners, 3,8 milions, seguida de Vilanova i la Geltrú, 3,4 milions, i Rubí, 3,2.

La devolució, en cinc anys

Aquests són diners de més que va avançar l'Estat als ajuntaments a partir de la recaptació prevista i que ara, amb les dades del que s'ha ingressat realment, fa que les xifres no quadrin.

La devolució s'haurà de fer en els pròxims cinc anys, un marge que l'Associació Catalana de Municipis considera insuficient, sobretot tenint en compte que encara han de tornar els diners de la liquidació anterior, que també va sortir negativa.

Cal tenir en compte que dels 900 ajuntaments catalans, només 26 han liquidat el 2009 amb números verds.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut