El president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, en una imatge d'arxiu (Foto: Reuters)
El president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, en una imatge d'arxiu (Foto: Reuters)
Brussel·les

Barroso veu "injustificat" l'assetjament dels mercats a Espanya i Itàlia

El president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, considera "clarament injustificat" el tracte que els mercats estan donant a Espanya i Itàlia, que han disparat les seves primes de risc fins a màxims històrics. La incertesa sobre l'economia nord-americana per l'augment del sostre del deute ha fet que els inversos es refugiïn en valors segurs, com els bons alemanys, fet que ha elevat l'interès dels bons espanyols i italians, molt afectats també pels rumors d'un rescat, que la Comissió Europea s'ha afanyat a desmentir.

Actualitzat
Segons Barroso, les tensions als mercats demostren una "preocupació creixent" entre els inversors sobre la capacitat de l'eurozona per respondre a la crisi del deute. Per això, el president de la Comissió Europea ha instat als caps d'Estat i de govern a acabar de perfilar les mesures acordades a la cimera del 21 de juliol i fer-ho com més aviat millor per llançar un "senyal inequívoc" de tranquil·litat als mercats.

Un dels punts més importants és donar més poders al fons d'estabilitat financera perquè pugui actuar de forma preventiva. Barroso ha recordat que les funcions d'aquest fons encara no s'han concretat i que els caps d'estat i de govern encara no han firmat la reforma ni els respectius parlaments de cada país l'han aprovada.

El repunt de les primes de risc d'Espanya i d'Itàlia ha intensificat els contactes "a tots els nivells", sobretot entre Madrid, Roma i Brussel·les. El president del govern espanyol ha convocat una reunió d'urgència per seguir de prop l'evolució dels mercats. 
Anar al contingut