Washington

Obama anuncia un acord "in extremis" als EUA per evitar la suspensió de pagaments

Un dia abans que s'acabés el termini, el president dels Estats Units, Barack Obama, ha anunciat des de la Casa Blanca un acord per augmentar el sostre de despesa i evitar així que el país s'hagi de declarar en suspensió de pagaments. Demòcrates i republicans han pactat la reducció del dèficit d'uns 2,5 bilions de dòlars durant els pròxims deu anys. L'acord s'ha de sotmetre a la votació de la Cambra de Representants i del Senat abans de la mitjanit de dimarts.

Actualitzat
Les dues cambres del Congrés dels Estats Units han de votar i ratificar en les pròximes hores l'acord a què han arribat "in extremis" demòcrates i republicans per elevar el sostre d'endeutament al país.

Durant tot aquest dilluns, els líders republicans i demòcrates s'han estat reunint amb els seus representants al Congrés per convèncer-los de l'acord, ja que els termes que s'han pactat no satisfà part dels republicans ni tampoc els demòcrates més a l'esquerra que rebutgen que no s'apugin els impostos als més rics.

El vicepresident Joe Biden s'ha mostrat optimista després de reunir-se aquest dilluns a la tarda amb el grup demòcrata de cada cambra. També confia en l'acord el líder republicà al Senat, Mitch McConnell. De fet, sembla que on la votació es presenta més difícil és a la Cambra de Representants, controlada pels conservadors. La llei hauria d'arribar a la Casa Blanca aquest dimarts, a última hora de la nit, hora nord-americana.

Obama anuncia l'acord "in extremis"


Acord "in extremis" als Estats Units per evitar declarar-se en suspensió de pagaments. Ha estat una nit de negociacions intenses. Un estira-i-arronsa entre demòcrates i republicans que ha culminat en un pacte que no satisfà plenament ningú, però dóna aire a l'economia nord-americana. La recepta passa per retallar la despesa i reduir el dèficit.

L'anunci de l'acord l'ha fet aquesta matinada de dilluns el president dels Estats Units, Barack Obama, des de la Casa Blanca i un dia abans que s'acabés el termini per evitar la suspensió de pagaments del país, després de dues setmanes de negociacions infructuoses i votacions fallides al Congrés. "Els líders de les dues cambres han arribat a un acord que redueix el dèficit i evita la moratòria", ha dit Obama.

Què diu l'acord?

L'acord permet elevar el sostre del deute de més de dos bilions de dòlars i la garantia que no es tornarà a incrementar fins al 2013 perquè la baralla bipartidista no coincideixi en any electoral, en l'any de les eleccions presidencials.

L'entesa entre demòcrates i republicans també preveu una reducció del dèficit com a mínim en 2,5 bilions de dòlars durant els pròxims deu anys, cosa que suposa, per exemple, una retallada molt significativa en el Pentàgon, la primera des dels anys 90.

El líder nord-americà, Barack Obama, ha reconegut que, tot i l'acord que s'ha aconseguit, no és el projecte que ell hauria volgut. I és que al marge d'augmentar el deute, es reduirà dràsticament la despesa durant deu anys.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut