Barcelona

Uns 300.000 musulmans residents a Catalunya comencen el ramadà

A partir d'avui, els 300.000 musulmans que viuen a Catalunya no poden menjar, ni beure ni mantenir relacions sexuals entre la sortida i la posta del sol. Comença el ramadà, un dels pilars de l'islam. A tot el món, es calcula que el celebren uns 1.600 milions de musulmans.

Actualitzat
El mes sagrat arriba amb l'aparició de la lluna al novè mes, segons el calendari islàmic, i aquest any recau entre l'1 i el 29 d'agost.

Aquest acte de fe permet excepcions en menors d'edat, malalts, ancians, dones que estiguin en període de menstruació o embarassades i aquells que estiguin de viatge.

Els treballadors han de negociar amb les seves empreses si es veuen incapacitats per treballar, emparats per la llei de llibertat religiosa. Per evitar problemes, molts musulmans faran les vacances aquest mes coincidint amb el ramadà.

En aquest sentit, l'associació Ajuda Mútua d'Immigrants a Catalunya (AMIC) repartirà aquesta setmana als centres de treball una guia per respondre els dubtes dels treballadors sobre la conciliació de les pràctiques religioses amb la feina, com ja va fer l'any passat la Generalitat.

A Lleida, l'associació musulmana Aloumma ha llogat un pavelló de la fira per portar a terme les oracions durant el mes del ramadà. És una ubicació provisional ja que des de l'associació s'espera que l'Ajuntament aprovi la construcció d'una mesquita al Polígon Entrevies.

El mes sagrat del ramadà

El calendari islàmic és lunar, i per això el ramadà cada any varia les dates i comença abans. L'inici es dicta quan apareix la lluna a finals del vuitè mes d'aquest calendari.

Durant aquest novè mes, els musulmans han de complir amb el dejuni de menjar, beguda i sexe des de l'alba fins a la posta del sol. Per aguantar tot el dia, es prenen aliments rics en calories durant la nit.

Si no compleixen la promesa d'abstinència sexual durant les hores de prohibició, llavors es penalitza amb el Kaffarah: dejunar dos mesos seguits, alliberar un esclau o donar menjar a seixanta pobres, en aquest ordre. Si la dona hi ha estat obligada, n'està exempta; si ha estat un acte voluntari, la penalització s'aplica a tots dos.

El pròxim ramadà serà del 21 de juliol al 19 d'agost del 2012.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut