El calendari electoral

Després de setmanes de rumors insistents sobre un avançament electoral per a la tardor, el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha anunciat finalment que convoca les eleccions generals per al pròxim 20 de novembre.

Actualitzat
La convocatòria oficial dels comicis es fa mitjançant un reial decret que el BOE publica el dia després que es promulgui. La data de la publicació al "Butlletí Oficial de l'Estat" és clau, ja que la celebració de les eleccions té lloc just 54 dies naturals després.

Segons s'ha anunciat aquest divendres, la publicació del decret serà el 19 d'agost, durant el Consell de Ministres extraordinari que se celebrarà després de les vacances.

El pas següent arribarà el 26 de setembre, quan es procedirà a la dissolució del Congrés i del Senat. La disposició que marca la seva aprovació sortirà publicada al BOE el dia següent, el 27 de setembre.

I amb la vista posada ja de ple en la data del 20 de novembre anunciada per Zapatero, la campanya electoral començarà la matinada del 3 al 4 de novembre; el 4 de novembre és el primer dels 15 dies de campanya electoral que marca la llei.

Segons marca la Constitució, el reial decret de convocatòria electoral marcarà els ítems següents:

-La data de les eleccions: que serà 54 dies naturals després de la publicació al BOE de la norma.

-El nombre de parlamentaris que s'escolliran en cada circumscripció. La xifra canvia en cada convocatòria en funció de la població.

-La data d'inici i final de la campanya electoral: La seva durada és de 15 dies. La campanya començaria la mitjanit del dijous 3 al divendres 4 de novembre.

-El dia i l'hora de la reunió de la sessió constitutiva de les Corts després de la celebració dels comicis. En aquesta jornada els diputats i senadors prendran possessió dels seus escons, escolliran el president del Congrés i del Senat i els membres de cada mesa.
Anar al contingut