Madrid

Salgado ofereix a les comunitats crèdits de l'ICO per tornar la meitat del que deuen

La vicepresidenta Elena Salgado s'ha mostrat inflexible davant les peticions que li ha fet arribar el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, en el marc del Consell de Política Fiscal i Financera, que s'ha fet aquest dimecres a Madrid. La Generalitat volia que l'Estat ajornés el retorn de 2.500 milions d'euros corresponents a les liquidacions del 2008 i el 2009 i li ha tornat a exigir el pagament del fons de competitivitat. Les dues peticions s'han descartat. Els diners que es deuen s'hauran de tornar o pagar-ne una part a través de crèdits de l'ICO.

Actualitzat
El govern espanyol ha ofert als consellers l'opció de demanar a l'Institut del Crèdit Oficial (ICO) fins al 50% dels 18.700 milions d'euros que deuen i que es corresponen a la liquidació del 2009. Aquests diners han de servir per pagar els proveïdors. S'hauran de retornar en tres anys, pagant interessos, i seran voluntaris. La ministra d'Economia ha explicat que s'ha descartat la moratòria, com demanaven Catalunya i les comunitats governades pel PP, per evitar que s'incrementés la capacitat d'endeutament.

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, considera que aquesta proposta significa cert "progrés", però s'ha mostrat prudent i ha descartat fer més valoracions fins que no tingui tota la documentació. Mas-Colell ha assegurat que totes les comunitats han manifestat un "sentiment unànime" sobre la necessitat que s'ajornés el retorn dels diners corresponents a la liquidació dels anys 2008 i 2009.

Sobre el fons de competitivitat, el conseller ha assegurat que no hi ha hagut cap "progrés ja que el govern espanyol continua en la mateixa tessitura".

A la trobada també s'ha tancat el compromís de les comunitats autònomes de plantejar davant els seus respectius parlaments, en un termini màxim de sis mesos, l'aprovació d'una regla de despesa "coherent" amb la ja aprovada per a l'Estat i els ajuntaments. El seu contingut serà definit per un grup de treball que es reunirà el mes de setembre vinent amb la finalitat de dotar d'homogeneïtat la norma. La ministra ha remarcat que aquesta regla haurà de tenir en compte el creixement del PIB d'anys anteriors i l'estimació per als exercicis futurs a escala estatal.

En aquest sentit, el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha manifestat cert temor. I és que aquest límit de despesa podria ser massa uniforme i no tenir en compte les característiques de cada comunitat.

El govern espanyol ha rebutjat avalar el deute de les comunitats autònomes com li demana la Generalitat de Catalunya. Elena Salgado ha estat rotunda: "No és una bona idea i, a més, la llei ho prohibeix".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut