Barcelona

El Parlament dóna llum verda als pressupostos del 2011 amb els vots de CiU i l'abstenció del PP

Ja han quedat aprovats els pressupostos d'aquest any, els primers que són més reduïts que els de l'any anterior. Avui ha començat un llarg ple de tres dies al Parlament, en què, a més de donar llum verda als números de la Generalitat, també s'aprovaran les lleis òmnibus, que pretenen simplificar l'administració i fomentar l'activitat econòmica. Com estava previst, els pressupostos han tirat endavant gràcies als vots de CiU i a l'abstenció del PP. És la primera vegada que uns pressupostos són inferiors als de l'exercici anterior. Concretament, suposen una retallada del 10% respecte al 2010. Malgrat que els comptes de la Generalitat s'estrenyen el cinturó, Catalunya incomplirà el límit del dèficit permès per l'Estat, fixat en l'1,3%, ja que se situa en el 2,66%.

Actualitzat
Sense foto oficial del pacte CiU-PP per segellar els pressupostos, Alícia Sánchez-Camacho ha arribat al Parlament exhibint la mateixa carpeta del dia que va anunciar l'acord. Unes sigles enormes del partit, per deixar clar que és gràcies a la seva abstenció que els números de la Generalitat tiren endavant. A l'hemicicle, el president i el conseller d'Economia conversen, tranquils, abans d'un debat -en el fons- de tràmit.

Els primers pressupostos de Mas i Mas-Colell sortiran de la cambra tal com van entrar. Marcades per l'austeritat, les grans xifres són les mateixes: es redueix un 10% la despesa no financera de la Generalitat, i la lluita contra el dèficit es tradueix en un 2,6% del PIB, un punt menys que l'any passat, però també més d'un punt per sobre del que obliga l'Estat. El pacte amb el PP no altera, de fet, res de tot això, i se centra en una racionalització millor de la despesa, que permetria estalviar uns 1.200 milions d'euros que podrien destinar-se a polítiques socials i mesures contra la crisi. L'oposició lamenta que el govern no s'hagi esforçat a trobar suports més enllà del PP.

Un cop aprovats aquests comptes, Mas-Colell treballa ja per elaborar i buscar suports per als pressupostos de l'any que ve. Com els del 2011, també seran uns números restrictius. La diferència -assegura el govern- és que si els d'aquest any s'han pensat per parar el cop, els següents exercicis plantejaran un ajust amb perspectiva plurianual. L'austeritat, doncs, va per llarg.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut